Τεράστια επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας του Γεν. Φιλόπτωχου Ταμείου της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς

/

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στην κοπή Βασιλόπιτας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Limneon».

Η αίθουσα αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής της οποίας ήταν ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, γέροντας Εφραίμ.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι για μια ακόμη φορά μου κλέψατε την καρδιά με την παρουσία σας απόψε. Είναι χειμώνας, είναι Ιανουάριος μήνας, έχουμε χιόνια στα χωριά μας, έχουμε κρύο. Κι όμως εσείς, παρόλα αυτά θελήσατε μαζί με τους ιερείς σας, μαζί δηλαδή με τους προέδρους των ταμείων να κατακλύσετε και αυτή την αίθουσα που είναι ανεπαρκής πάλι γι’ αυτόν τον ευλογημένο λαό της Καστοριάς», τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της οποίας προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου.

«Από τα 42 ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία βοηθήθηκε ένας ανυπολόγιστος αριθμός ατόμων.

Μαγειρευμένο φαγητό λαμβάνουν καθημερινά 320 συνάνθρωποί μας χωρίς να συνυπολογιστεί ο αριθμός των εκτάκτων μερίδων που διανέμουμε.

Στις οκτώ τράπεζες τροφίμων της Μητροπόλεως διανέμονται σε 900 και πλέον οικογένειες ανά 15νθήμερο δέματα που περιέχουν ικανή ποσότητα αλλά και ποικιλία τροφίμων.

400 παιδιά φιλοξενήθηκαν το 2016 στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως.

Κάθε μέρα 115 παιδιά Δημοτικών Σχολείων λαμβάνουν δωρεάν πρωινό.

75 φοιτητές και φοιτήτριες σε μηνιαία βάση λαμβάνουν υποτροφίες για τις σπουδές τους.

Συνολικά προσφέρθηκαν 114.900 προγραμματισμένες μερίδες φαγητού, χωρίς να υπολογιστούν οι έκτακτες. Διανεμήθηκαν 151 τόνοι τροφίμων. Μοιράστηκαν 145 τόνοι ρουχισμού και υπόδησης», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος, ο οποίος ευχαρίστησε τον γέροντα Εφραίμ για την παρουσία του στην εκδήλωση αλλά και για τη βοήθεια που παρέχει συχνά στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους ευεργέτες της εκκλησίας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι τους ασπάζεται στα χέρια και στα πόδια για τη βοήθειά τους στον παράγοντα άνθρωπο.

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους γέροντας Εφραίμ ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Άγιο Παϊσιο.

«Είναι δύσκολο να ομιλεί κανείς για κάποιον Άγιο. Διότι οι Άγιοι Πατέρες προσπαθούσαν και τα κατάφερναν όχι να μιλούν για την απόκτηση των αρετών, αλλά με μια επιστημοσύνη, προσπαθούσαν να προβάλουν την απόκρυψη της πνευματικής τους εργασίας. Κι ένας από αυτούς ήταν ο Άγιος Παϊσιος. Ήταν ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος αγάπησε τον Θεό.

Μάλιστα στη Μονή Κουτλουμουσίου, τότε ενθυμούμαι, ο ηγούμενος ήθελε να του φέρνουμε φαγητό κάθε Κυριακή και το φέρνε η χάρη του Θεού να είμαι εγώ ο διακονητής. Και ενθυμούμαι ότι όταν πήγαινα εκεί είχα τόση χαρά που έτρεχα να τον συναντήσω.

Να ξέρετε ότι οι Άγιοι του Θεού είναι εκείνοι που σου δίνουν κάτι που δεν το περιμένεις. Δεν σου το δίνουν μόνο με τον λόγο τους, σου το δίνουν με την παρουσία τους, με την έκφρασή τους, με την έμπνευσή τους.

Κι αυτός ο άνθρωπος, ήταν ένας άνθρωπος αλλιώτικος. Ένας άνθρωπος που πραγματικά όταν τον έβλεπες αισθανόσουν ότι το Ευαγγέλιο είναι αληθινό.

Αισθανόσουν μια ασφάλεια. Αισθανόσουν μια βεβαιότητα. Διότι ήταν ο άνθρωπος εκείνος που αγάπησε με σθένος τον Θεό.

Ο Άγιος Παϊσιος ήταν ο άνθρωπος εκείνος που είχε πολλή πίστη στον Θεό. Ήταν ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος προσευχόταν με πολύ πόθο». Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο γέροντας Εφραίμ και στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε κάποια περιστατικά από τη ζωή του Αγίου Παϊσίου τα οποία του τα είχε διηγηθεί ο ίδιος .

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία με θέμα τη ζωή του Αγίου Γερασίμου του Παλαδά, του οποίου τη μνήμη η εκκλησία μας γιορτάζει στις 15 Ιανουαρίου.

Ο Άγιος Γεράσιμος ο Παλαδάς (1633-1714), χρημάτισε επί μια δεκαετία μητροπολίτης Καστοριάς, στη συνέχεια μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως και πατριάρχης Αλεξανδρείας. Εκοιμήθη στην Ι. Μονη Βατοπαιδίου Αγίου Όρους όπου φυλάσσεται η κάρα του.

Στην εκδήλωση απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους και κάλαντα ο Σύλλογος Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της περιοχής μας.

Ελένη Ψωμαδάκη

 

Προηγούμενο Άρθρο

ΤΩΡΑ: Συνεργείο του Δήμου Καστοριάς καθαρίζει τα πεζοδρόμια της πόλης από τα χιόνια ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται αδιάκοπα

Επόμενο Άρθρο

Φθηνή ενέργεια αλλιώς θα παγώσουμε ….

Τελευταία από Εκδηλώσεις