Τα ενοίκια θα καθορίζουν τις νέες αντικειμενικές αξίες | Capital.gr

Του Σπύρου Δημητρέλη

Το μηνιαίο μίσθωμα που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στο taxisnet θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τον υπολογισμό των εμπορικών τιμών των ακίνητων που εντός του 2017 αναμένεται να αντικαταστήσουν τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Χθες στο υπουργείο Οικονομικών συνεδρίασε για πρώτη φορά η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας να ικανοποιηθεί σχετική μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Βασικό αντικείμενο της επιτροπής είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού στον οποίο θα συλλέγονται όλα εκείνα τα δεδομένα από την κτηματαγορά που θα επιτρέπουν με κάποια αξιοπιστία να καθορίζονται φορολογικές αξίες για τα ακίνητα που θα είναι πιο κοντά στις πραγματικές αξίες σε σχέση με τις αντικειμενικές

Αυτό που ουσιαστικά ξεκαθαρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, στη χθεσινή συνεδρίασης της επιτροπής ήταν ότι επί της ουσίας το σημερινό σύστημα των αντικειμενικών αξιών διατηρείται αλλά οι τιμές ζώνης θα επικαιροποιούνται συνεχώς ανάλογα με τα στοιχεία που θα φορτώνονται συνεχώς στην ηλεκτρονική υποδομή συλλογής των δεδομένων από την κτηματαγορά.

Πιο συγκεκριμένα το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:
– όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της κτηματαγοράς θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην ειδική βάση δεδομένων τα στοιχεία που αφορούν στις τιμές των ακινήτων. Έτσι, θα υποβάλλονται τα στοιχεία για την αξία συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους, τους εκτιμητές ακινήτων στο πλαίσιο των πλειστηριασμών, την Τράπεζα της Ελλάδας με τα στοιχεία από τις έρευνες τιμών που πραγματοποιεί στην κτηματαγορά κα. Να σημειωθεί ότι πλέον τις πιο αξιόπιστες εμπορικές τιμές των ακινήτων καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι συμβολαιογράφοι καθώς στα συμβόλαια δηλώνονται πλέον οι εμπορικές τιμές επειδή είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές (στο παρελθόν δηλωνόταν ως τίμηση η αντικειμενική διότι ήταν χαμηλότερης της εμπορικής και ο αγοραστής γλίτωνε φόρο μεταβίβασης)

– το υπουργείο Οικονομικών θα εισφέρει στο σύστημα τα μηνιαία μισθώματα που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο taxisnet και συγκεκριμένα στην εφαρμογή πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακινήτων. Ο χρυσός κανόνας που συζητήθηκε χθες ορίζει ότι η εμπορική αξία ενός ακινήτου είναι 200απλάσιο του ετήσιου μισθώματος που εισφέρει στον ιδιοκτήτη του.

– το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών πρόκειται να επικαιροποιηθεί καθώς βασίζεται σε πολλές παραδοχές οι οποίες πλέον έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, ο συντελεστής μεγάλης επιφάνειας θα πρέπει πλέον να είναι αρνητικός καθώς, σε αντίθεση με το παρελθόν, όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια μιας κατοικίας τόσο χαμηλότερη είναι η αξία της ανά τετραγωνικό (λόγω της υπερφορολόγησης και των τεκμηρίων)

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα όσο το δυνατόν πιο σύντομα εντός του 2017 και για το λόγο αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί νέα συνεδρίασης της επιτροπής για τις αντικειμενικές αξίες στις 28 Ιουνίου.

Source: Τα ενοίκια θα καθορίζουν τις νέες αντικειμενικές αξίες

Προηγούμενο Άρθρο

Δυναμικό «comeback» για το Χρηματιστήριο Αθηνών | KoolNews

Επόμενο Άρθρο

Δεύτερο περιστατικό εμφάνισης αρκούδας κοντά στην πόλη της Καστοριάς, μέσα σε λίγες μέρες | Δηλώσεις του Ν.Παναγιωτόπουλου

Τελευταία από Οικονομία