Τέλεση μνημοσύνου για τον Παύλο Μελά στον Βυζαντινό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (φωτο)

κατηγορία : Τοπικά Νέα από

Σήμερα συμπληρώνονται 114 χρόνια από τον θάνατο του πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά,ο οποίος στις 13 Οκτωβρίου 1904 έπεσε μαχόμενος στο χωριό Στάτιστα (σημ. Μελάς) Καστοριάς.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα, στον βυζαντινό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πόλης μας, όπου φυλάσσονται τα οστά του Παύλου Μελά και της συζύγου του Ναταλίας, τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ.

Στη συνέχεια, εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του Παύλου Μελά και των συν αυτώ πεσόντων κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στη θυσία του ήρωα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε να πω γι’ αυτόν τον ήρωα μια φράση που ταιριάζει στο πρόσωπό του, είναι ο «ευαίσθητος».

Ο ευαίσθητος δεν αυτός ο άνθρωπος που έχει συναισθήματα μέσα του, αλλά αυτός ο άνθρωπος που εμπνέεται από τη χάρη του Θεού. Ολόκληρη η ζωή του Παύλου Μελά εμπνεόταν από τη χάρη του Θεού. Η χάρη του Θεού τον προετοίμασε να αφήσει το οικογενειακό του περιβάλλον και να έρθει στη Μακεδονία   προσφέροντας πάνω απ’ όλα πίστη στους ανθρώπους γιατί πίστευε στον Θεό, κοινωνούσε των αχράντων μυστηρίων κάτι που απουσιάζει στην εποχή μας, προσέφερε αγάπη στους ανθρώπους, προσέφερε καλοσύνη και στοργή και ιδιαίτερα με τον μαρτυρικό του τέλος, βοήθησε στην έκβαση αυτής της ελευθερίας της υποθέσεως αυτής της ακριτικής περιοχής και όλης της Μακεδονίας που και σήμερα μαστίζεται όλως ιδιαιτέρως.

Άρα λοιπόν, δεν πρέπει να παραπονούμαστε γιατί πάει ο τόπος μας στραβά σήμερα. Χρειάζονται ευαίσθητοι.

Έχουμε την ευαισθησία; Αν την έχουμε προχωράμε. Αν δεν την έχουμε την ευαισθησία καθόμαστε και περιμένουμε με νωχέλεια όλα αυτά τα οποία θα συμβούν για τον τόπο μας.

Πόσοι ήμασταν σήμερα εδώ; Ήμασταν 50 άτομα μόνο. Που είναι ολόκληρη η πόλις; Και αύριο στον Μελά θα είμαστε άλλα 60 – 70 άτομα. Αν ήμασταν κάπου άλλου, σε κάποια άλλη πόλη, σε κάποια άλλη χώρα, δεν θα χωρούσε αυτή η πλατεία γιατί οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν να τιμούν. Εμείς δεν μάθαμε ποτέ στη ζωή μας και τα περιμένουμε όλα στα χέρια. Και περιμένουμε ιδιαιτέρως κι αυτή είναι η οικτρά διαπίστωσις, περιμένουμε από τους ισχυρούς της γης που είναι πέρα από μας, να μας δώσουν ένα πινάκιο φακή και να μας πάρουν το πολύτιμο δώρο που έχουμε την παράδοσή μας, την ελευθερία μας και όλο τον τρόπο ζωής μας. Τότε λοιπόν, θα είμαστε αξιοκατάκριτοι. Βεβαίως η ιστορία θα μας καταγράψει κι εμάς. Εμάς τους 50. Δεν θα καταγράψει τους πολλούς. Γιατί και τότε που ήρθε ο Παύλος Μελάς εδώ, ήταν λίγοι. Λίγοι τρελοί άνθρωποι που πίστευαν στα όνειρα.

Αυτούς λοιπόν κατέγραψε η ιστορία κι όχι όλους τους άλλους. Έτσι λοιπόν κι εμείς, εδώ στους τοίχους αυτού του ιστορικού ναού καταγράφουμε τη δική μας ιστορία. Την ιστορία του τόπου μας και εκφράζουμε την τιμή μας σ’ εκείνους οι οποίοι έπεσαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Να είναι αιωνία η μνήμη του πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά. Σας το λέω, από τότε που ήρθα στην Καστοριά δεν παρέλειψα ποτέ να κάνω αυτή τη θεία λειτουργία στις 13 Οκτωβρίου σε αυτό το ναϊδριο. Ευχηθείτε μέχρι που να κλείσω τα μάτια μου να κάνω αυτή τη θεία λειτουργία και να μνημονεύω τα ονόματα των μακαρίων κτητόρων, να μνημονεύω τα ονόματα των μαρτύρων και των ηρώων της πίστεώς μας, να μνημονεύω τα ονόματα όλων των κεκοιμημένων που γεννήθηκαν και πέθαναν σε αυτόν τον τόπο, να μνημονεύω τα ονόματα αυτών που κατέγραψε η ιστορία μας με χρυσά γράμματα και που προσπαθούμε σήμερα να τη διαγράψουμε με μια μονοκονδυλιά και ξεχνούμε το πιο βασικό. Ιστορία που γράφεται με αίμα, δεν μπορεί να ξαναγραφεί παραποιημένη με μελάνι γιατί η ιστορία μας εκδικείται. Έρχεται η ίδια και μας εκδικείται. Θα είμαστε ανάξιοι αυτής της ιστορίας, αυτού του πολιτισμού και αυτής της παραδόσεως του τόπου».

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, κλήρος και εκκλησίασμα έψαλλαν τον εθνικό μας ύμνο.

Μεταξύ αυτών που παρέστησαν σήμερα στη θεία λειτουργία, ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Ε.Ψ.