Η λίμνη της Καστοριάς δεν στεγνώνει, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο fonikastorias.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το καλοκαίρι αλλά και η παρατεταμένη ανομβρία, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η στάθμη της λίμνης κατά 60 – 80 εκατοστά
«Πρέπει να σκεφτούμε ότι το περασμένο καλοκαίρι είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης η ανομβρία έφτασε στο ναδίρ. Από τον Μάρτιο μέχρι τώρα είχαμε 40 χιλιοστά βροχής, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι είχαμε 160. Αυτό και με την κατάσταση του καλοκαιριού, έφτασε τη λίμνη μας να χάσει γύρω στα 60 με 80 εκατοστά νερού όχι παραπάνω από ότι χάνει κάθε χρόνο. Φέτος ήταν 20 – 25 εκατοστά περισσότερο.
Όμως εκείνο που μας ανησυχεί τώρα είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η ανομβρία και πέσει κι άλλο η λίμνη, ίσως να κάνει κακό σ’ αυτό που είχαμε ξεκινήσει στην καθαρότητά της.
Το 2015 και το 2016 η διαύγεια της λίμνης ήταν τόσο εντυπωσιακή, πρασινάδα δεν είδαμε καθόλου, ελάχιστη στα δυο αυτά χρόνια και νομίζω ότι η λίμνη πάει πάρα πολύ καλά. Με τον τρόπο που την αντιμετωπίζουμε και με τα δασοτεχνικά έργα που έγιναν στο παρελθόν, σταμάτησαν τα φερτά υλικά από τα ρέματα. Το flashing που κάνουμε στα θυροφράγματα, τη μελέτη της καθηγήτριας του Α.Π.Θ Μαρίας Μουστάκα που εφαρμόζουμε από το 2000 και τις μετρήσεις που είναι τακτικές πλέον με τους τηλεμετρικούς σταθμούς, η λίμνη μας πάει καλά.
Τώρα η ανομβρία ελπίζουμε να μην κρατήσει πολύ απλά περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει σ’ αυτό η λίμνη και αν έχουμε τίποτα φαινόμενα πάλι όπως στο παρελθόν», επισήμανε.
Ο κ. Αδαμόπουλος είπε ακόμη ότι μελετώνται τρόποι εμπλουτισμού της λίμνης σε περιόδους ανομβρίας.
«Επειδή ωριμάζουμε ορισμένες μελέτες για τον εμπλουτισμό της λίμνης είχαμε σκεφτεί να φέρουμε νερό πρώτα από τις πηγές Κορομηλιάς. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, απομακρυνθήκαμε από αυτό το ενδεχόμενο, δεν φτάνει εκείνο το νερό, χώρια που και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ είχε αντιρρήσεις γιατί από εκεί υδρεύεται η πόλη της Καστοριάς.
Σκεφτήκαμε ότι ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε ένα φράγμα στον Πολυκέρασο να πέφτει επιφανειακό νερό μέσω του ρέματος του Τοιχιού στη λίμνη. Αυτό είναι υπό σκέψιν αν και είμαστε σίγουροι αν και κατά πόσο αυτό το φράγμα θα βοηθήσει, γιατί είναι ίδια λεκάνη απορροής της λίμνης. Μόνο σε περιόδους ξηρασίας μπορεί να δεχτεί μια μεγαλύτερη ποσότητα από ένα τέτοιο φράγμα.
Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το αρδευτικό του φράγματος Νεστορίου όταν αυτό κατασκευαστεί και φτάσει μέχρι τις παρυφές της πόλης, δηλαδή μέχρι τους Μανιάκους, μήπως μπορέσουμε και από εκεί να αντλούμε νερό αν και δεν είναι λεκάνη απορροής της λίμνης, μήπως μπορέσουμε να φέρουμε νερό από κει στη λίμνη σε τέτοιες περιόδους. Αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη μελέτη», σημείωσε.
Ε.Ψ.