Σωστά και έγκαιρα να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο

/

Το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού Τουρισμού του Δήμου Καστοριάς σύμφωνα με το αριθ.πρωτ. ΓΙα/Γ.Π.Ο.Κ.73680/4-102016 σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Οδηγίες για την Εποχιακή Γρίπη 2016-2017 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός» και με αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ): 7ΤΞΘ465ΦΥΟ-ΓΙΓΤ ενημερώνει τους πολίτες του Δήμου ότι:

Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ).

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2016 – 2017 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ  

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν).

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

 1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
 2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
 • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
 • Μεταμόσχευση οργάνων.
 • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
 • Χρόνια νεφροπάθεια.
 1. Νευρομυϊκά νοσήματα.
 2. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
 3. Λεχωίδες.
 4. Θηλάζουσες.
 5. Άτομα με Δείκτη Μάζα Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερης των 40 kg/m2.
 6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
 7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
 8. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
 9. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Τέλος τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και χρήζουν εμβολιασμού μπορούν να προσέρχονται στο ανωτέρω τμήμα του Δήμου Καστοριάς, στο ισόγειο της Αντιπεριφέρειας, γραφείο 2 και αφού έχουν στην κατοχή τους το αντίστοιχο εμβόλιο

Πληροφορίες: κα Καρκαρέτσου Βικτωρία & Σιαραφέρα Αλεξάνδρα, τηλ. 2467350264 – 2467350232

Δ/νση: Κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ισόγειο, γραφείο 2.

Δ.Τ. Δήμου Καστοριάς

Προηγούμενο Άρθρο

Πρόσκληση συμμετοχής ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στο Φεστιβάλ “Κερνάμε Ελλάδα” Δυτ. Μακεδονίας

Επόμενο Άρθρο

Εντυπωσιακή Άσκηση της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας (φωτογραφίες+Video)

Τελευταία από Τοπικά Νέα