Σχέδιο για 750 φοιτητικές εστίες σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Κοζάνη

/

Σε πορεία υλοποίησης και δημοπράτησης μπήκε ακόμα ένα έργο-ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το σχέδιο αφορά στην κατασκευή 750 φοιτητικών εστιών σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Κοζάνη. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και νέο πολυδύναμο συνεδριακό Κέντρο στην πανεπιστημιούπολης Κοζάνης.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου 2024. Φορέας Υλοποίησης είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 105,34 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 84,95 εκατ. ευρώ).

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου. Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες εγκαινιάστηκε η νέα Πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη, αναβαθμίζοντας το επίπεδο παροχής μόρφωσης στους πολυάριθμους φοιτητές της.

Που θα κατασκευαστούν οι φοιτητικές εστί

Όπως αναφέρει το ypodomes.com, οι 750 φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μοιράζονται ως εξής: 350 στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, 150 στην Φλώρινα, 150 στην Καστοριά και 100 στην Πτολεμαΐδα. Ενδιαφέρον θα έχει η συμμετοχή ενδιαφερόμενων επενδυτών με βάση την εμπειρία που ήδη υπάρχει από άλλους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες.

Στη σύμβαση ΣΔΙΤ περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση, η κατασκευή, η λειτουργία, η τεχνική διαχείρισης και οι υπηρεσίες φύλαξης-καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων στις 4 πόλεις.

Αναλυτικά τα έργα στις 4 πόλεις

Ανέγερση φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου (η αναγκαιότητα/απαιτήσεις του οποίου θα οριστικοποιηθούν στη Β΄ Φάση) στην πανεπιστημιούπολη ΖΕΠ Κοζάνης. Το προτεινόμενο συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 350 ατόμων. Η φοιτητική λέσχη αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη σίτιση 700 – 800 ατόμων καθημερινά, ανεξάρτητα αν διαμένουν σε κάποια φοιτητική εστία του συγκροτήματος.

Όσον αφορά στο συνεδριακό κέντρο, τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου θα οριστικοποιηθούν στη Β’ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αυτό θα αποτελεί ένα συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων που θα περιλαμβάνει ενδεικτικά αμφιθεατρική/ες αίθουσα/ες, κυλικείο, χώρους παράλληλων χρήσεων (αίθουσες συναντήσεων, συνεδριάσεων, προβολής, αποθήκες κλπ.), χώρο φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων, χώρους διοίκησης (γραφεία προσωπικού) και βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, Η/Μ εγκαταστάσεις). Η ανάπτυξη των φοιτητικών εστιών και του συνεδριακού κέντρου έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα εντός δύο Οικοδομικών Τετραγώνων της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης (συνολικού εμβαδού 948.087,20 τ.μ.), η οποία βρίσκεται εντός της Ζ.Ε.Π. Κοζάνης, σε απόσταση 4 χλμ. δυτικά από την πόλη της Κοζάνης.

Ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Φλώρινα. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων και φοιτητική λέσχη δυναμικότητας 350 ατόμων. Το συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών Φλώρινας προτείνεται να ανεγερθεί εντός ακινήτου του ΠΔΜ, συνολικής έκτασης 49.999 τ.μ., το οποίο ευρίσκεται βόρεια σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας επί της κεντρικής λεωφόρου Μοναστηρίου.

Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Καστοριάς. Το προτεινόμενο συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων. Η φοιτητική λέσχη αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη σίτιση 400 ατόμων καθημερινά, ανεξάρτητα αν διαμένουν σε κάποια φοιτητική εστία του συγκροτήματος. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του έργου προγραμματίζεται να ανεγερθούν εντός της Πανεπιστημιούπολης Καστοριάς, σε κεντρικό σημείο του ακινήτου πίσω από τις υφιστάμενες υποδομές των εκπαιδευτηρίων. Το εν λόγω ακίνητο εξυπηρετείται περιμετρικά από οδικό δίκτυο και έχει συνολικό εμβαδό 68.469 τ.μ.

Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην Πτολεμαΐδα. Η θέση του οικοπέδου όπου αναμένεται να κατασκευαστεί το νέο συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών Πτολεμαΐδας, χωροθετείται εντός του ακινήτου του πρώην στρατοπέδου «ΦΟΥΦΑ» και βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Η χωροθέτηση του συγκροτήματος της φοιτητικής μέριμνας προτείνεται να υλοποιηθεί εντός συνολικού εμβαδού 6.639,87 τ.μ. Το προτεινόμενο συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων.

πηγή: makthes.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ετοιμάζεται η σημερινή μεγάλη Καρναβαλική εκδήλωση του Συλλόγου «Τα Καστοριανά Μπουλούκια»!

Επόμενο Άρθρο

Ο ΑΠΣ “ΙΚΜΑΔΑ” Καστοριάς στο 10th INTERNATIONAL TAEKWONDO SNOW CAMP που θα διεξαχθεί στην Κοζάνη

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ενδιαφέρον 5 επενδυτικών σχημάτων για το μεγαλόπνοο έργο των νέων φοιτητικών εστιών και του πολυδύναμου συνεδριακού κέντρου μέσω ΣΔΙΤ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγαλόπνοο κτηριολογικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων σύγχρονων υποδομών φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου