«Συντήρηση έργων τέχνης. Έννοια και αντικείμενο», το θέμα της εκδήλωσης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς (φωτο)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

«Συντήρηση έργων τέχνης. Έννοια και αντικείμενο», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθές το απόγευμα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς, στο πλαίσιο των δράσεων του Σπουδαστηρίου Τοπικής Ιστορίας.

Ομιλήτρια ήταν η προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς η οποία αναφέρθηκε στη συντήρηση των έργων τέχνης και στο έργο του συντηρητή. Παρουσίασε επίσης, εργασίες που έχει επιτελέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς σε μνημεία της Καστοριάς αλλά και των όμορων Νομών.

Παράλληλα, έδωσε συμβουλές σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών της Καστοριάς , αλλά και πώς μπορούν όσοι διαθέτουν παλιά αντικείμενα, να τα διατηρήσουν.

«Εμείς, ως Εφορεία Αρχαιοτήτων, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε οδηγίες σε όποιον το ζητήσει. Οι οδηγίες δεν είναι ίδιες για κάθε αντικείμενο και για κάθε περίπτωση. Οι βυζαντινοί ναοί θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται με συγκεκριμένους τρόπους που μπορούν να γίνουν από τον καθένα   αλλά πάντα υπό την καθοδήγηση μας.

Είναι πολύ σημαντικό όσοι διαθέτουν κάποια παλιά αντικείμενα, βιβλία κλπ., να τα διατηρούν σε καλές συνθήκες. Αν αυτά έχουν   λάσπες ή λεκέδες για παράδειγμα, πρέπει να απομακρύνονται. Καλό όμως είναι η συγκεκριμένη εργασία να γίνεται από κάποιον ειδικό, γιατί πολλές φορές, όταν καθαρίζεις ένα παλιό αντικείμενο υπερβολικά, το καταστρέφεις.

Πρέπει να ξέρεις πού σταματάει η καθαριότητα στη συντήρηση. Και ένας ειδικός το γνωρίζει αυτό», σημείωσε η κ. Γκιμουρτζίνα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Χρυσόστομος Παπασταύρος από την πλευρά του διάβασε το βιογραφικό της κ. Γκιμουρτζίνα και εξήρε παράλληλα το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Η συγκεκριμένη ομιλία έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς με αφορμή τα εγκαίνια της επανέκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, αλλά και με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης που γιορτάστηκε τον Οκτώβριο.

Ε.Ψ.