Συνεχίζεται το θερινό σχολείο του οργανισμού ASF (φωτογραφίες)

κατηγορία : Τοπικά Νέα από

Στην Καστοριά συνεχίζεται από  χθες,  το θερινό σχολείο  το οποίο διοργανώνει για τρίτη  συνεχόμενη χρονιά ο οργανισμός   Action Suhnezeichen Friedensdienste (ASF).

Φέτος, λαμβάνουν μέρος 20 άτομα από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη  Γερμανία, την Τσεχία και το Ισραήλ.

Το θερινό σχολείο του οργανισμού ASF, υλοποιείται  αυτή τη  χρονιά  ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Ευρώπης των Πολιτών, Europe for Citizens, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και  έχει τον τίτλο  «Courage η Ευρώπη των πολιτών και οι μορφές αντίστασης σήμερα».

Η συζήτησή  αναπτύσσεται γύρω από τις οργανωμένες δράσεις της σημερινής κοινωνίας των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στον φασισμό, τον αντισημιτισμό, τον κοινωνικό ρατσισμό, την γλώσσα του μίσους και τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απορρέουν στις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης από τα φαινόμενα αυτά.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το  Σάββατο 19 Αυγούστου στην Κλεισούρα όπου  οι συμμετέχοντες είχαν  την ευκαιρία να   επισκεφτούν αξιοθέατα της περιοχής , να συνομιλήσουν με τους κατοίκους και να πληροφορηθούν  σχετικά με το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Από  χθες ,  βρίσκονται στην Καστοριά. Είχαν την ευκαιρία να   περιηγηθούν  στα  ίχνη της χαμένης εβραϊκής κοινότητας  , και  να πληροφορηθούν  για την ιστορία της,  έχοντας  «οδηγό»,  την εταίρο της συγκεκριμένης δράσης για την Ελλάδα, Σουλτάνα  Ζορπίδου.

Στην  περιήγησή τους  περιλαμβάνονταν  και το μνημείο του ολοκαυτώματος. Εκεί, η συνεργάτιδα της « Φωνής  της Καστοριάς» Μαρούλα  Γκαμπέση, μίλησε για τις άριστες σχέσεις που είχαν οι  Καστοριανοί  με τους Εβραίους  συμπολίτες τους ενώ παράλληλα, τραγούδησε και το παραδοσιακό καστοριανό τραγούδι « Εβραιοπούλα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι τους δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής μας αλλά και για τις άγνωστες γι΄αυτούς πτυχές της νεότερης ιστορίας τις οποίες  μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής τους.

Οι εργασίες του τρίτου θερινού σχολείου του  ASF,  αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή  3 Σεπτεμβρίου, ενώ για την Τετάρτη  31 Αυγούστου στις 7μμ., έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μακεδονομάχων στην Καστοριά ανοιχτή  για το κοινό εκδήλωση,  κατά τη διάρκεια της οποίας θα  γίνει συζήτηση  μεταξύ άλλων  για την Ευρώπη των πολιτών, την Ευρώπη της κρίσης και την Ευρώπη της ιστορίας.

Ε.Ψ.