Συναντήσεις για θέματα πολιτισμού είχε στην Αθήνα ο Λεωνίδας Παπαδημητρίου

κατηγορία : Τοπικά Νέα από

Συναντήσεις για θέματα πολιτισμού είχε την περασμένη  εβδομάδα στην Αθήνα, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Παιδείας- Προγραμματικής Ανάδειξης Παλιάς Πόλης και Εξυγίανσης Λίμνης Λεωνίδας Παπαδημητρίου.

Η πρώτη  μιας σειράς συναντήσεων, έγινε στο  υπουργείο Πολιτισμού με τον  υπεύθυνο των περιφερειακών  φεστιβάλ ο οποίος τον ενημέρωσε για την προσπάθεια που καταβάλει του υπουργείου  και η οποία έχει  σκοπό  την  «ομαδοποίηση» των φεστιβάλ ανά περιοχή, προκειμένου να μπορέσουν να εντάξουν τις εκδηλώσεις,  σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ιδιαίτερη μνεία  έγινε από τον αρμόδιο παράγοντα του  υπουργείο στον επιτυχημένο θεσμό του « Φεστιβάλ της Αυλής»  που διοργανώνει ο Δήμος Καστοριάς.

«Ήταν πολύ καλή η συνάντηση . Στο υπουργείο ήταν  πλήρως πληροφορημένοι για το  φεστιβάλ της αυλής γιατί τους στέλναμε ειδοποιήσεις  και είπαν μάλιστα ότι είναι ένα  από τα ποιοτικά φεστιβάλ και πρέπει να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος.

Ο κ. Παπαδημητρίου επισκέφθηκε και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας  (Μ.Ι.Ε.Τ),  στο οποίο έχει ενταχθεί το Ελληνικό  Λογοτεχνικό Ιστορικό  Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α).  Οι  συγκεκριμένοι  οργανισμοί, έχουν στην κατοχή τους δυο αρχεία φωτογραφιών από την Καστοριά του περασμένου αιώνα. Το πρώτο είναι από τη  δεκαετία του  1920 και το  δεύτερο από τη  δεκαετία  του  1950.

Υπάρχει η σκέψη να γίνει  στην Καστοριά  έκθεση των  φωτογραφιών αυτών.

Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Οργανισμού  της Τράπεζας Πειραιώς συζήτησε για την αξιοποίηση του αρχοντικού Μπασάρα  οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του οποίου ολοκληρώθηκαν.

Το αρχοντικό όπως είναι  γνωστό   προορίζεται για τη δημιουργία μουσείου  γούνας.

« Η Τράπεζα Πειραιώς έχει έναν οργανισμό.  Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Οργανισμού  Πειραιώς. Αυτοί ασχολούνται με παραδοσιακές τέχνες. Έχουν  δημιουργήσει εννέα με δέκα μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα. Πρότεινα  να δημιουργηθεί  ακόμη ένα στη  Βόρεια Ελλάδα.

Είχα μια πάρα πολύ καλή συνάντηση και με τη  διευθύντρια του ιδρύματος και με τον προϊστάμενο των μουσείων. Δεν περιμένω να πάρω άμεσα απάντηση. Τους έχω αφήσει όλα τα στοιχεία.  Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η οικογένεια  του αείμνηστου  Γεωργίου Γκολομπία με επιστολή που απέστειλε στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού, δωρίζει τα δικαιώματα  χρήσης και ψηφιοποίησης μεγάλου αριθμού από τη συλλογή του Λεωνίδα Παπάζογλου.

Αφού η δωρεά γίνει αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή του  Δήμου Καστοριάς, στη συνέχεια η Αντιδημαρχία Πολιτισμού θα προχωρήσει στη διοργάνωση  μόνιμης έκθεσης των  φωτογραφιών στο αρχοντικό  Βέργουλα. Η έκθεση αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του  2018.

Ε.Ψ.