Συνέντευξη του δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο – Στις 16/12/2023 η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς

Στα έργα που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Καστοριάς, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στο  γραφείο του.

Ένα από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται στον εσωτερικό παραλίμνιο δρόμο.

«Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, το δεύτερο κομμάτι. Το δεύτερο κομμάτι το οποίο  είναι και το πιο δύσκολο και  αφορά στο σημείο από την Μαυριώτισσα μέχρι την περιοχή Κοκκινόχωμα.

Ήταν  δύσκολο το συγκεκριμένο έργο, γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι μας, υπήρχαν πολλές  καθιζήσεις.

Στο σημείο αυτό λοιπόν όπου υπάρχει καθίζηση, ο εργολάβος σκάβει  και το γεμίζει με τσιμέντο ώστε να  έχουμε και μία ασφαλή δίοδο και εν συνεχεία, αφού γίνει και  η τσιμεντόστρωση του δρόμου όλου του  εσωτερικού παραλιμνίου και του επίσης δύσκολου  κομματιού του δρόμου  προς το Νοσοκομείο και εάν είμαστε  εντάξει από άποψη κλιματολογικών συνθηκών θα προχωρήσουμε στην  ασφαλτόστρωση και ο  δρόμος θα πάρει την τελική του μορφή.

Άρα, έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε τις  παρεμβάσεις σε αυτά τα σημεία. Υπάρχει αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων  όπου υπήρχαν τα παλαιότερα στον εσωτερικό παραλίμνιο,  θα τοποθετηθούν επίσης  σε κάποιους σταθμούς  στάσεων αναψυχής παγκάκια και  κάποιο κιόσκι.

Όλα αυτά θα γίνουν μέχρι τέλος της χρονιάς και εν συνεχεία, θα περάσουμε στην ασφαλτόστρωση», τόνισε ο Δήμαρχος Καστοριάς.

Σε εξέλιξη επίσης είναι το έργο της ανάπλασης και εξωραϊσμού των πλατειών Ειρήνης και Μακεδονομάχων.

« Ένα έργο που έπρεπε πρώτα να γίνουν εργασίες του  φυσικού αερίου οι οποίες  έχουν τελειώσει , αλλά και αποκατάσταση του  δικτύου ύδρευσης από την ΔΕΥΑΚ  το οποίο έχει τελειώσει. Επίσης, έχει τελειώσει και η ΔΕΗ τις εργασίες υπογειοποίησης των καλωδίων και αμέσως μετά, ξεκινάει η αποκατάσταση, σε πρώτη φάση, των πεζοδρομίων που βρίσκονται από την πλευρά που είναι τα εμπορικά καταστήματα για να είναι έτοιμο εντός της εορταστικής περιόδου», σημείωσε.

Στο κομμάτι της αγροτικής οδοποιίας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί το 90% των έργων και απομένει τώρα να γίνουν μικρές παρεμβάσεις σε οικισμούς όπως η Βυσσινιά, η Πτεριά και  η Οινόη.

Η ανάπλαση του αρχοντικού του ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου είναι ένα ακόμη έργο το οποίο ξεκίνησε.

« Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και εντός του 2024 θα παραδοθεί πλήρως ένα αρχοντικό το οποίο θα φιλοξενεί τον πολιτισμό της περιοχής μας, τον πολιτισμό της Καστοριάς, με ότι εξυπακούεται, με την έμφαση που προσδίδει το όνομα του ποιητή Αθανάσιου  Χριστοπούλου», ανέφερε.

Σε εξέλιξη είναι επίσης η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων στην Δημοτική Ενότητα Καστοριάς  και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

«Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά ο εξωραϊσμός  της  πλατείας Ντολτσό και η αντικατάσταση του οδοφωτισμού και για τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες.

Το έργο αυτό, χρηματοδοτείται μέσα  από νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από την Περιφέρεια του Δυτικής Μακεδονίας.

Δημοπρατείται το  έργο  αυτό και θα ξεκινήσει εντός 2024 και τέλος  της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί.

Οπότε τέλος και 2024 όλος ο Δήμος Καστοριάς και οι εννιά Δημοτικές Ενότητες, θα έχουν νέο  φωτισμό», είπε ο κ, Κορεντσίδης.

Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι η μελέτη για το πνευματικό κέντρο. Εντός του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη και αμέσως μετά, θα γίνει η δημοπράτηση του έργου, για την υλοποίηση του  οποίου έχει εξασφαλιστεί η  χρηματοδότηση. 

«Στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να  ενταχθούν νέα  έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από νέα πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία», επισήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα συζητήθηκε το πρόβλημα που απασχολεί την ΔΕΥΑΚ.

«Είναι ένα θέμα το οποίο δεν απασχολεί μόνο την ΔΕΥΑ Καστοριάς, αλλά τις  ΔΕΥΑ όλης της  χώρας.

Να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο χειρίζεται η κεντρική κυβέρνηση.

Τα χρέη όλων των ΔΕΥΑ είναι υπέρογκα. Η διαβεβαίωση που έχουμε πάρει από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι θα διευθετηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα από την κεντρική κυβέρνηση».

Ο Γιάννης Κορεντσίδης μίλησε και για τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει της εορταστικής περιόδου.

«Για την εορταστική περίοδο που έρχεται, η δημοτική μας αρχή, πιστή  στο πρόγραμμα και στις εκδηλώσεις αυτές που ο είχαμε   θεσπίσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε  τον Δήμο Καστοριάς το 2019, συνεχίζει και  φέτος  την  Μαγική Λιμνοπολιτεία, με πολλές εκδηλώσεις με πολλά happenings με τις κεντρικές συναυλίες  για να κρατήσουν σε μικρούς και μεγάλους μάλλον έντονο το ενδιαφέρον, μια και η Καστοριά θα κατακλυστεί για μία ακόμη φορά από πλήθος τουριστικών  επισκεπτών.

Αρχίζουμε  να το συνηθίσουμε πλέον, τα τελευταία έξι  χρόνια γίνονται αλματώδη βήματα στο κομμάτι του τουρισμού, στο κομμάτι του πολιτισμού.

Είμαστε περήφανοι ως δημοτική αρχή αλλά και ως πολίτες της Καστοριάς, διότι η Καστοριά πλέον συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές των επισκεπτών και μάλιστα, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.

Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση, με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και   αποφασιστικότητα για να φτάσουμε την Καστοριά εκεί που της αξίζει. Στη κορυφή», υπογράμμισε.

Δήλωσε ακόμη ότι η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου και ώρα 6μ.μ., στο Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο.

Απαντώντας στην συνέχεια  σε ερωτήσεις  των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην  «Μακεδνός», λέγοντας ότι  αυτή, πληροί τις νόμιμες διαδικασίες για να  συνεχίσει την λειτουργία της. 

«Είναι κάτι το οποίο χειρίζονται η δημοτική αρχή και η διοίκηση της δημοτικής εταιρείας με άψογο τρόπο, προκειμένου να  προστατέψει τους ανθρώπους που ήταν στην διοίκηση πριν από την δική μας θητεία αλλά και να έχουμε μια εταιρεία η οποία θα αποτελέσει τον μοχλό  της τουριστικής  ανάπτυξης της περιοχής μας».

Σχετικά με την κριτική που  δέχτηκε η δημοτική αρχή από την πλευρά της  μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κορεντσίδης δήλωσε:

«Θα πρέπει ο καθένας να ασχολείται με τις αρμοδιότητες που έχει και στεναχωριέμαι διότι συνεχώς επαναφέρουν ένα ζήτημα. Μάλιστα, τέσσερα χρόνια, τα θέματα που συζητούσαμε προ ημερησίας  διάταξης στα Δημοτικά Συμβούλια ήταν, άνευ λόγου και ουσίας.

Το θέμα που συζητούσαμε ήταν η «Μακεδνός», θέματα τα οποία δεν δημιουργούν τίποτε άλλο παρά γκρίνια, μιζέρια,  πρόβλημα.

Μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχω διαπιστώσει ότι έχει δημιουργηθεί ένας συνασπισμός. Συνασπίζονται δηλαδή, κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τους οποίους ο κόσμος της Καστοριάς τους έστειλε στο σπίτι τους.  Δεν εννοούν να το καταλάβουν αυτό ακόμη.

Συνασπίζονται μαζί με κάποιους νέους εθνοσωτήρες οι οποίοι δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για τα «προβλήματα», γιατί εμείς είμαστε εδώ για να λύνουμε τα προβλήματα και όχι να δημιουργούμε.

Δυστυχώς λοιπόν για αυτούς, υπάρχει μία δημοτική αρχή που ασχολείται υπεύθυνα, που ασχολείται σοβαρά με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καστοριάς και δυστυχώς, γι’ αυτή  την μειοψηφία, ευτυχώς για τους πολίτες της Καστοριάς, τα προβλήματα λύνονται.

Προσπαθούν λοιπόν με τέτοιες προφάσεις, με τέτοιες παρεμβάσεις να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες της Καστοριάς από αυτά που γίνονται πλέον στην πόλη μας και  που  γίνονται με επιτυχία.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Λίγος καιρός βέβαια έχει μείνει ακόμη που θα βρίσκονται  στην στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αλλά θα ήθελα,  αυτόν τον συνασπισμό που είπα, να τον έβλεπα και σε άλλα προβλήματα που υπήρχαν στην περιοχή μας και μάλιστα από ανθρώπους που δεν ζουν εδώ.

Όταν η πόλη υποβαθμιζόταν οικονομικά, υποβαθμιζόταν αναπτυξιακά, όταν για παράδειγμα έκλειναν  τα  στρατόπεδα, όταν είχαμε υποβάθμιση  της Μεραρχίας σε Ταξιαρχία και εν συνεχεία, σε  Σύνταγμα.

Δεν υπήρχε κανένα τέτοιο ενδιαφέρον, δεν υπήρχε καμία ανησυχία, δεν  υπήρχε καμία πρόταση για το πώς θα λυθούν  τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας. Και ξαφνικά, βλέπουμε όλους μαζί – μικρό είναι το ποσοστό αυτό είναι μία μικρή ομαδούλα, ένα μικρό παρεάκι – να ανησυχούν για τα προβλήματα της πόλης.

Λοιπόν, να μην ανησυχούν, να έχουν τις προσωπικές του ανησυχίες για τον εαυτό τους, για τους δικούς τους ανθρώπους και λοιπά.

Ό,τι κάνουμε εμείς εδώ πέρα, το κάνουμε με πολλή δουλειά, με πολλές ώρες εργασίας, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα χωρίς να ασκούμε κριτική, γιατί τους αρέσει πάντα να ασκούν κριτική σε οτιδήποτε γίνεται,  αλλά δεν τους αρέσει να τους ασκούν κριτική. Ακόμη και από  τα ΜΜΕ.

Ο  κόσμος λοιπόν τους  έχει κατατάξει εκεί που τους έχει κατατάξει, δυστυχώς για αυτούς, ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους, τα πράγματα κύλησαν ομαλά, οι εκλογές τελείωσαν ο συνδυασμός μας θα είναι και πάλι η δημοτική αρχή.

Άρα συνοψίζοντας και στο συγκεκριμένο θέμα καλά θα κάνουν ορισμένες, ορισμένοι να αφήσουν στην άκρη την μιζέρια, την γκρίνια, να αφήσουν στην άκρη τα προβλήματα που προσπαθούν να δημιουργήσουν έστω και  για να γαντζωθούν σε ένα κάδρο δημοσιότητας μία και απομένουν λίγες ημέρες μέχρι την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής και να ασχοληθούν με πιο σοβαρά θέματα», κατέληξε.

fonikastorias.gr  Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΕΛΦΟ Ν. Καστοριάς: Διαμαρτυρία για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Επόμενο Άρθρο

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα, του Τμήματος Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς

Τελευταία από Τοπικά Νέα

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς: NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση για αύριο Πέμπτη 13/04/24

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για αύριο Πέμπτη 13/04/24, λόγω δείκτη επικινδυνότητας (3), απαγορεύεται η διέλευση, παραμονής και κυκλοφορίας