Συνάντηση εργασίας για την βελτίωση των λιμνών Καστοριάς & Ιωαννίνων

Η συνεργασία μεταξύ Καστοριάς και Ιωαννίνων με σκοπό την διαχείριση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λίμνες των δυο περιοχών, αποφασίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στην Π.Ε Καστοριάς.

Στη σύσκεψη στην οποία συντονιστής ήταν ο Aντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Ιωαννίνων, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Καστοριάς, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή στήριξης στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Καστοριάς και αρμόδιοι πανεπιστημιακοί φορείς.

ΣΥΣΚΕΨΗ 1

«Τη λίμνη της Καστοριάς την έχουμε ψηλά και ως σκοπό ανάπτυξης της περιοχής και ως μέσον ανάπτυξης. Επειδή σκοπός μας είναι να την κάνουμε ακόμη καλύτερη, έχουμε ξεκινήσει μια σειρά παρεμβάσεων και από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και από τη δική μας πλευρά, με στόχο η λίμνη της Καστοριάς καταρχήν, να καταστεί υγιής.

Σε συνεργασία λοιπόν και με το Α.Π.Θ, έχουμε βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς και χαίρομαι που έχουμε εδώ και τον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Ιωαννίνων για να ανταλλάξουμε απόψεις για να μπορέσουν οι δυο λίμνες να βελτιωθούν», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος.

«Η ενημέρωση ήταν ουσιαστική. Νομίζω ότι θα είμαι σοφότερη. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι η Καστοριά έχει προχωρήσει και έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία της λίμνης της και νομίζω ότι κι εμείς οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο.

Νομίζω ότι όλοι μαζί πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, όλοι μαζί θα πρέπει να   συνεργαστούμε», δήλωσε η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών Βάσω Μέγα.

ΣΥΣΚΕΨΗ 2

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε παρουσίαση των έργων και των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης της Καστοριάς, καθώς και των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον.

Μεταξύ αυτών που έλαβαν μέρος ήταν και η καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ Μαρία Μουστάκα η οποία ανέφερε ότι η κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς έχει βελτιωθεί. Σχετικά με την κατανάλωση ψαριών δήλωσε χαρακτηριστικά: «« Πέρυσι και φέτος μέχρι τον Ιούλιο δεν υπήρχαν κυανοβακτήρια στη λίμνη της Καστοριάς. Άρα εκείνη την περίοδο ήταν καθαρή από τους οργανισμούς που μπορούσαν να μεταφέρουν τοξίνες στα ψάρια μέσω της κατανάλωσης.

Παλιά τα κυανοβακτήρια αναπτύσσονταν όλο τον χρόνο. Τώρα διαρκούν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Ελπίζω ότι σιγά – σιγά πηγαίνουμε σε μικρότερη περίοδο. Άρα, έχει να κάνει με το πότε καταναλώνονται τα ψάρια, η ποσότητα ποιοι τα καταναλώνουν και αν έχουν τοξίνες τα συγκεκριμένα ψάρια. Χωρίς τεκμηρίωση επιστημονική δεν μπορώ να προτείνω».

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Αχχιλλέας Ευαγγέλου αποφάσισε να διεκδικήσει τον Δήμο Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Θεατρική Παράσταση στο Άργος Ορεστικό: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

Τελευταία από Τοπικά Νέα