Συνάντηση Δημάρχου Νεστορίου – Αρχαιολογικής υπηρεσίας Καστοριάς

Πριν από μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Νεστορίου συνάντηση, της Προϊσταμένης της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Καστοριάς κας Ανδρομάχης Σκρέκα με τον Δήμαρχο Χρήστο Γκοσλιόπουλο, στην οποία συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφωνήθηκαν τα εξής:

  1. Να επιστραφεί η μελέτη της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Επταχωρίου από την αρχαιολογική υπηρεσία στον δήμο και να υποβληθεί από αυτόν στο μέτρο του τουρισμού της διαχειριστικής αρχής προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο. Να εκπονηθεί επίσης μελέτη συντήρησης του καθολικού του ναού από την υπηρεσία και να βρει ο δήμος τα χρήματα για την συντήρηση του.
  2. Να ανοιχθούν οι συλλογές των βυζαντινών εικόνων και κειμηλίων Επταχωρίου – Νεστορίου, να ελεγχθούν και να δημιουργηθούν με ευθύνη του δήμου δυο χώροι έκθεσης των κειμηλίων αυτών σε υφιστάμενα κτίρια με τις προδιαγραφές που προβλέπεται, ώστε κάποια στιγμή οι συλλογές αυτές να είναι προσβάσιμες στο κοινό.
  3. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου της αποχέτευσης Νεστορίου και μέσα από την χρηματοδότηση που προβλέπεται μέσα από το έργο, να προχωρήσουν οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή «Λόσκο» με στόχο κάποια στιγμή να αναδειχθούν τα ευρήματα της Ρωμαϊκής πόλης και των ψηφιδωτών του «Κάστρου» και να γίνουν επισκέψιμοι χώροι.
  4. Να γίνει μελέτη διάσωσης των τοιχογραφιών του Αγίου Ζαχαρία και με την συνεργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, του δήμου και της περιφέρειας να διασωθεί αυτό το σπουδαίο βυζαντινό μνημείο.
  5. Τέλος ενημερώθηκε ο δήμαρχος ότι τα έργο της ιεράς μονής Τσούκας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης την αρχαιολογική υπηρεσία, αναμένεται η ολοκλήρωση της απαραίτητης γεωλογικής μελέτης για την στατικότητα των βράχων με το αντίστοιχο κόστος για την σταθεροποίηση τους (αν υπάρχει ζήτημα) και στη συνέχεια πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου αυτού.

Δήμος Νεστορίου

Προηγούμενο Άρθρο

Ευχαριστήριο Δήμου Καστοριάς για τη συμμετοχή και άψογη συνεργασία στην «Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο»

Επόμενο Άρθρο

Ημερίδα του Αγροτικού Συν/σμού Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς

Τελευταία από Τοπικά Νέα