Στ. Αραχωβίτης – Ολ. Τελιγιορίδου: “Η <Μητσοτακης ΑΕ> διαλύει τα μικρά ΚΥΔ αφήνοντας τους αγρότες έρμαια στα συμφέροντα”

/

Με μια Πρόσκληση της προηγούμενης βδομάδας, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί, αλλάζοντας δραστικά την μέχρι τώρα διαδικασία πιστοποίησης, να επαναφέρει ένα ολιγοπωλειακό καθεστώς δίνοντας σε λίγους και εκλεκτούς το έργο της εξυπηρέτησης των αγροτών και των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Μια Κυβέρνηση που δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ακόμη ανάδοχο για τα πληροφοριακά συστήματα και το έργο του ΟΣΔΕ, προχωρά στη νόθευση του ανταγωνισμού με μεθόδους που θυμίζουν μάλλον Βόρεια Κορέα, προκειμένου να εξυπηρετήσει και να παραδώσει ξανά το έργο αυτό σε λίγα συγκεκριμένα συμφέροντα.

Μια Κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρθηκε να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΥΔ, που δεν φρόντισε να αναβαθμίσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους ουσιαστικούς ελέγχους της λειτουργίας τους από αυτόν, προβάλλει τώρα σαν δήθεν αυστηροποίηση των προϋποθέσεων την πρόθεσή της να εξαφανίσει την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων ΚΥΔ.

Πρόκειται για μια Κυβέρνηση που όχι μόνο δεν μπορεί αυτήν τη κρίσιμη περίοδο να στηρίξει τον παραγωγικό κόσμο της χώρας και να διορθώσει τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν στις πληρωμές που έχουν βγάλει εκτός, χωρίς καμιά εξήγηση, χιλιάδες παραγωγούς αλλά πρόκειται τελικά για μια Κυβέρνηση που φροντίζει να αυξήσει το κόστος των υπηρεσιών προς τον αγρότη, αφού αυτό θα ελέγχεται από ένα ολιγοπώλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέλαβε ένα μονοπωλιακό καθεστώς στην υποδοχή των δηλώσεων των αγροτών με υψηλό κόστος και το απελευθέρωσε, δημιουργώντας προϋποθέσεις υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του παραγωγού. Έτσι, μειώθηκε το κόστος υποβολής της αίτησης, αναβαθμίστηκε η ποιότητα του έργου και προωθήθηκε η διαφάνεια στην απόδοση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Με ερώτηση που καταθέσαμε σήμερα ο Τομεάρχης Στ. Αραχωβίτης και η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ολ. Τελιγιορίδου ζητάμε να εξηγηθεί στον αγροτικό κόσμο που ακριβώς στοχεύουν με αυτή την πρόσκληση αν όχι στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Θέμα: «Πιστοποίηση Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) Αγροτών».

Την Παρασκευή 18/2/2022, δημοσιοποιήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η νέα Πρόσκληση για τα ΚΥΔ με καταληκτική ημερομηνία 4/3/2022, η οποία αφορά τόσο τα ήδη πιστοποιημένα ΚΥΔ όσο και αυτά που πρόκειται να πιστοποιηθούν.

Είναι μια Πρόσκληση που αλλάζει δραστικά την μέχρι τώρα διαδικασία πιστοποίησης, εισάγοντας   υποτίθεται αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες όμως κινούνται  στο γνωστό πλαίσιο της κυβέρνησης,  μη σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών-τώρα και των επιχειρήσεων και αποκλίνουν από την νομιμότητα. Εισάγει παράλογες απαιτήσεις σε ελάχιστο χρόνο  και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τους επαγγελματικούς φορείς της χώρας  αλλά και τους αγρότες. Κυρίως όμως παραβιάζεται η αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας στα ΚΥΔ και μπαίνουν αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και την άσκηση του επαγγέλματος, σε αντίθεση τόσο με τις προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 5 παρ. 1) όσο και με τις διατάξεις του Ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/Α/2-3-2011). Η κυβέρνηση πρωτοτυπεί περίεργα, αφού σε καμία μορφή επιχείρησης στην Ελλάδα, που δεν ενισχύεται από δημόσια ταμεία,, δεν προβλέπεται ελάχιστο όριο δραστηριότητας, δεν καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας και ο χρόνος και η μορφή  απασχόλησης των εργαζομένων, δεν ζητείται επιχειρησιακό σχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα μονοπωλιακό καθεστώς με υψηλό κόστος και το απελευθέρωσε δημιουργώντας προϋποθέσεις υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του παραγωγού. Έτσι μειώθηκε το κόστος υποβολής της αίτησης, αναβαθμίστηκε η ποιότητα του έργου και προωθήθηκε η διαφάνεια στην απόδοση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Η ραγδαία μείωση της ποιότητας του έργου των πληρωμών τα δύο τελευταία χρόνια δεν οφείλεται στη λειτουργία των ΚΥΔ. Τα σοβαρά προβλήματα στις πληρωμές οφείλονται καθαρά, στην αδυναμία της Κυβέρνησης να διασφαλίσει  την  ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΥΔ με τον ουσιαστικό και διαφανή έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επειδή οι προβλέψεις της πρόσκλησης είναι σαφές ότι σχεδιάστηκαν ώστε να οδηγούν σε κλείσιμο  την πλειοψηφία των μικρομεσαίων ΚΥΔ,  ιδιωτικών   και συνεταιριστικών.

Επειδή οι προβλέψεις της πρόσκλησης  δεν προβλέπονται από κανένα ισχύον θεσμικό πλαίσιο  της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ούτε επιβάλλονται από κάποιο  ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο αλλά συνεπάγονται στην παράλογη αύξηση του κόστους λειτουργίας των ΚΥΔ, στη νόθευση του ανταγωνισμού υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων χωρίς  να επιφέρουν κανένα όφελος.

Επειδή με τις παραπάνω επιδιωκόμενες αλλαγές που θα επέλθουν από τις προβλέψεις της πρόσκλησης δημιουργούνται συνθήκες ολιγοπωλιακών καταστάσεων.

Επειδή, μέσα στην κρίση ακρίβειας που μαστίζει τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία της χώρας, οι μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης, δεν έχουν ελαφρύνει στο ελάχιστο το αυξημένο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και με την προωθούμενη  ρύθμιση αυξάνεται το κόστος για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας.

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

  1. Για ποιο λόγο εισάγονται εντελώς απροειδοποίητα και χωρίς καμία διαβούλευση περιορισμοί και προδιαγραφές που θα επιφέρουν την αναστολή λειτουργίας για τα μικρά ΚΥΔ των φυσικών προσώπων αλλά και συνεταιρισμών;
  2. Οι διατάξεις της πρόσκλησης συνάδουν με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος και με τις διατάξεις του Ν. 3919/2011 (ΦΕΚ 32/Α/2-3-2011);
  3. Για ποιο λόγο εν μέσω κρίσης ακρίβειας και αύξησης του κόστους παραγωγής, επιλέγουν να επιβαρύνουν κι άλλο τους αγρότες;
  4. Γιατί επιλέγεται ως πρώτη ενέργεια της θητείας σας ως υπουργός να κάνετε δυσμενέστερο – από ότι οι προκάτοχοί σας – το περιβάλλον για τον πρωτογενή τομέα;
  5. Πρόκειται να ασχοληθούν ουσιαστικά με τη διόρθωση των σφαλμάτων των πληρωμών που έχουν  βγάλει εκτός, χωρίς καμιά εξήγηση, χιλιάδες παραγωγούς, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργεί η ελλιπέστατη πλέον στελέχωσή του ΟΠΕΚΕΠΕ και η έλλειψη αναδόχου για τα πληροφοριακά του συστήματα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 Αραχωβίτης Σταύρος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Προηγούμενο Άρθρο

Ομιλία του Ζήση Τζηκαλάγια στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για την κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία

Επόμενο Άρθρο

Η πρώτη ελληνική δωρεάν εφαρμογή κινητών για κάλεσμα βοήθειας σε άμεσο κίνδυνο

Τελευταία από Ελλάδα