Στο Ρυθμό…της πόλης: Αυτός είναι ο πολιτισμός μας; «Οδοιπορικό» στο βουνό της Καστοριάς (φωτογραφίες)

/

Εικόνες ντροπής συναντά κανείς ανηφορίζοντας τον δρόμο (οδός «Απόστολου & Αικατερίνης Σκαπέρδα») στο βουνό της Καστοριάς, πάνω από το Νοσοκομείο μας, που οδηγεί στην κορυφή του Αη – Θανάση.

Σε όλα τα κιόσκια και πέριξ αυτών (ΦΩΤΟ 1,2,3,4,5,6), στην όμορφη αυτή τουριστική διαδρομή, υπάρχουν πεταμένα λογής-λογής σκουπίδια, αλλά και βανδαλισμοί με σπρέι, συνθέτοντας εικόνες ντροπής, δημιουργώντας παράλληλα και εστίες μόλυνσης. Αλήθεια, γιατί δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, σε όλα αυτά τα κιόσκια; Αυτό όμως, δεν αποτελεί δικαιολογία για τις απαράδεκτες αυτές εικόνες αλλά θεωρούμε πώς η τοποθέτησή τους κρίνεται απαραίτητη, ευαισθητοποιώντας τους όποιους ασυνείδητους, να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό. Παράλληλα, επισημαίνουμε για πολλοστή φορά, πώς θα πρέπει, όλος αυτός ο δρόμος, μέχρι τον αυχένα πρός τον Αη – Θανάση, να συντηρηθεί, μιά που είναι γεμάτος λακκούβες (ενδεικτική ΦΩΤΟ 7) και μάλιστα σε πολλά σημεία του, πολύ επικίνδυνες για τα οχήματα και τους οδηγούς.

Φθάνοντας τώρα στον αυχένα, όπου αριστερά κατευθύνεσαι για την κορυφή του Αη – Θανάση, υπάρχει ένα πετρόκτιστο με μαρμάρινη πλάκα, στην οποία αναγράφεται – με ξεθωριασμένα γράμματα –«Οδός Απόστολου & Αικατερίνης Σκαπέρδα» και ακουμπισμένη, ακριβώς από κάτω, η πινακίδα πρός: «Αγιο Αθανάσιο – Νοσοκομείο – Μαυριώτισσα». Σίγουρα, δεν είναι εκεί η θέση της. (ΦΩΤΟ 8).

Όπως, θα πρέπει να καθαριστεί ή αντικατασταθεί και η άλλη πινακίδα στον ίδιο χώρο που δείχνει την κατεύθυνση πρός «Αγιο Αθανάσιο και Προφ. Ηλία» (ΦΩΤΟ 9).

Κατευθυνόμενοι τώρα πρός τον Προφήτη Ηλία, βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μιά αποκρουστική εικόνα. Ο χώρος, όπου το κιόσκι (ΦΩΤΟ 10),  με την καταπληκτική θέα στη λίμνη, τα παραλίμνια και όχι μόνο, χωριά και το Βίτσι, γεμάτος σκουπίδια, με ένα σκουριασμένο βαρέλι στο πλάϊ και ακριβώς πίσω του μία ξύλινη βάση κάδου απορριμμάτων.

Κατηφορίζοντας τον δρόμο, και σε ελάχιστα μέτρα από το κιόσκι, στρίβουμε δεξιά στον χωματόδρομο (ΦΩΤΟ 11) που βγάζει σε άλλον ένα υπέροχο χώρο αναψυχής, με μοναδική θέα. Από δώ ξεκινά και το μονοπάτι πρός την Μαυριώτισσα. Όμως και στον χώρο αυτό, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Ο μοναδικός κάδος απορριμμάτων γεμάτος και πεταμένα γύρω του, λογής-λογής, σκουπίδια (ΦΩΤΟ 12).

Επιστροφή στον ασφάλτινο δρόμο (οδός «Παν. Γυιόκα»), ο οποίος κι αυτός σε πολλά σημεία του μέχρι τον Προφή Ηλία, έχει λακκούβες.

Ολοκληρώνουμε το «οδοιπορικό» μας, με κάποιες ακόμη επισημάνσεις μας. Διατρέχοντας την Λεωφ. Αριστείδη Αγγελίδη, τον δρόμο δηλ. από και πρός τον Προφή Ηλία – Τσαρδάκι, δεν βρήκαμε καλάθι απορριμμάτων, ή μάλλον, βρήκαμε ένα, αλλά όμως, μόνο καλάθι απορριμμάτων, δεν είναι. Στηριγμένο με πέτρες και σκουριασμένο (ΦΩΤΟ 13), καλύτερα να απομακρυνθεί.

Θέτουμε όλες αυτές τις επισημάνσεις μας, υπόψη του δήμου μας αλλά και του Συλλόγου Φίλων του Περιβάλλοντος Καστοριάς, ευελπιστώντας – με την ευαισθησία και την αποφασιστηκότητα, που τους διακρίνει – να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να δούμε μιά διαφορετική, από τη σημερινή, εικόνα στο βουνό μας.

Από τη μεριά μας, οι πολίτες, ας δείξουμε επιτέλους τον πολιτισμό μας απέναντι στο περιβάλλον, γιατί δεν του αξίζει τέτοια αντιμετώπιση.

fonikastorias.gr Στέργιος Γ. Ιατρού

Προηγούμενο Άρθρο

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας του μήνα Μαΐου 2020

Επόμενο Άρθρο

Την Κυριακή 7 Ιουνίου η «13η Πεζοπορία του Γράμμου»

Τελευταία από Στο ρυθμό της Πόλης