Στο αρχοντικό Μπασάρα μέχρι και την Κυριακή 29/5 η έκθεση του Φίλιππου Σαμανόπουλου :”Η ζωή μέσα από τα ερείπια. Η Επιστροφή των καρφιών”

Στο αρχοντικό Μπασάρα φιλοξενείται αυτό το διάστημα και με μεγάλη επιτυχία  η έκθεση του Φίλιππου Σαμανοπουλου με τον τίτλο: ,”Η ζωή μέσα από τα ερείπια.Η Επιστροφή των καρφιών”.

Όπως αναφέρει ο δημιουργός,

τα  καρφιά ενός χαμένου αρχοντικού επιστρέφουν την αυγή του 21ου αιώνα στην πόλη που κάποτε υπήρχε το σπίτι τους και μπαίνουν στην πολυκατοικία που χτίστηκε  στην θέση αυτού,βλέποντας στιγμές της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτήν”.

Για την δημιουργία  των ανθρώπινων παραστάσεων χρησιμοποιήθηκαν τα καρφιά που βρέθηκαν στα ερείπια κατεστραμμένων αρχοντικών της πόλης της Καστοριάς χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση του σχήματός τους,με απώτερο σκοπό να φανεί η απόλυτη εγκατάλειψη. Για τα σκηνικά των έργων χρησιμοποιήθηκαν υλικά που προσφέρθηκαν από απλούς καθημερινούς ανθρώπους της πόλης.

Στα έργα της έκθεσης δεν υπάρχουν τίτλοι.Είναι καθημερινές ανθρώπινες στιγμές στις οποίες τα καρφιά συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο.

Την έκθεση  επισκέφθηκε σήμερα ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιστορικός τέχνης, συγγραφέας και γνωστός κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης ο οποίος μαζί με τον Φίλιππο Σαμανοπουλο, πραγματοποίησαν ομιλίες και ξεναγήσεις για τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς και για το ευρύ κοινό της Καστοριάς.

“Πρόκειται για μία έκθεση η οποία αναδεικνύει όλο το κτίριο με μία έντονη θεατρικότητα. Θα έλεγα ότι είναι μία έκθεση η οποία ταιριάζει απόλυτα στο συγκεκριμένο χώρο με την ιστορικότητα του, με την ρομαντική του διάσταση, αλλά και συγχρόνως με αυτό το έντονο πολιτικό μήνυμα. Γιατί νομίζω ότι τα καρφιά φιγούρες που φτιάχνει ο δημιουργός και τα συνθέτει με ένα σωρό σύγχρονα αντικείμενα σε μία διαρκή αντιπαράθεση και σε έναν διαρκή διάλογο, αποδεικνύουν αυτό ακριβώς. Ότι δεν υπάρχει καμία μορφή τέχνης που να μην έχει ένα έντονο πολιτικό πρόσημο.

Σχολιάζω μόνο ένα έργο από τα πολλά σας προσκαλώ να έρθετε να τη δείτε.

Ένα μεγάλο καρφί  μία φιγούρα,είναι μπροστά σε μία οθόνη.Στο μάτι της κάμερας. Είναι αυτή η κάμερα,αυτός ο μεγάλος αδερφός που μας παρακολουθεί σε κάθε μας κίνηση.

Το άλλο που επίσης μου άρεσε πολύ είναι μία κρεατομηχανή, στην άκρη υπάρχει το παλιό καρφί,  η ιστορία, ο πολιτισμός και στην άλλη πλευρά, τα ομοιόμορφα σύγχρονα καρφιά που δεν έχουν ούτε προσωπικότητα ούτε χαρακτήρα. Αυτό ας το σκεφτούμε όσο πιο ουσιαστικά μπορούμε.

Η έκθεση μπορεί να γίνει ένα από τα βασικά σημεία έλξης για τον επισκέπτη της πόλης”,υπογράμμισε ο κ.Στεφανίδης.

“Θέλουμε να βοηθήσουμε στο να προβληθεί αυτή η έκθεση περισσότερο», ανέφερε  ο αντιδήμαρχος τουρισμού Σάκης Ρήμος και δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες από πλευράς του Δήμου Καστοριάς προκειμένου να βρεθεί ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος για να φιλοξενηθούν τα εκθέματα.

“Είμαι χαρούμενος που ένα αρχοντικό της πόλης μας μετά από τόσα χρόνια φιλοξενεί τα καρφιά του”, ανέφερε ο Φίλιππος Σαμανόπουλος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 29 Μαΐου.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Χαμένη τριετία χαρακτήρισε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου τα τρία χρόνια διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τον Γιώργο Κασαπίδη

Επόμενο Άρθρο

Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου διοίκησης του 9ου Rally Greece Offroad στο Άργος Ορεστικό! (φωτογραφίες+video)

Τελευταία από Τοπικά Νέα

Ψήφισμα Δήμου Νεστορίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεστορίου συνήλθε σήμερα 8 Αυγούστου 2022 σε έκτακτη διά περιφοράς συνεδρίαση