Στην Καστοριά βρίσκεται η γνωστή ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη (συνέντευξη)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Ύστερα από πρόσκληση του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς, αύριο  στις 9 το βράδυ στην αυλή του Μουσείου Μακεδονικού  Αγώνα, θα παρουσιάσει τον θεατρικό μονόλογο « Δυο γυμνά άσπρα χέρια».

Με αφορμή την παράσταση, η καταξιωμένη ηθοποιός και η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών   Καστοριάς Νίνα Μπουρλή, παραχώρησαν το μεσημέρι στον  χώρο του  Δελληνάνειου Λαογραφικού Μουσείου, συνέντευξη.

«Είναι  ένα έργο αφιερωμένο στη μητρότητα και στην οικογένεια και  συγχρόνως στη μοναξιά της  τέχνης.  Θεωρούμε ότι  είναι μια παράσταση που όμοιά της  δεν έχει ξαναπαιχτεί στην Καστοριά και δεν πρέπει να τη  χάσει κανείς», σημείωσε η πρόεδρος του  Προοδευτικού  Συλλόγου Κυριών Καστοριάς Νίνα Μπουρλή.

«Τα Χριστούγεννα που πέρασαν έπαιζα τον μονόλογό μου στο   Αρχαιολογικό  Μουσείο Δράμας. Έτυχε δυο κυρίες  Καστοριανές να παρακολουθήσουν την παράσταση και  βαθύτατα  συγκινημένες, ήρθαν στο τέλος να με παρακαλέσουν να φέρω αυτή την παράσταση στην Καστοριά. Χάρηκα ιδιαίτερα με το τηλεφώνημα της κας Μπουρλή  λίγο καιρό αργότερα και τελικά, να που γίνεται πραγματικότητα αύριο το βράδυ, σε έναν χώρο για τον οποίο  αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια. Για σας ίσως είναι  κάτι  συνηθισμένο το να είστε στην αυλή του  Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, για μένα όμως είναι ιδιαίτερη τιμή.

Όσον αφορά στον μονόλογό μου, είναι ένα  έργο που  έγραψα εγώ. Είχα μια ξαφνική έμπνευση πέρσι τον Μάιο όταν ο  Δήμος της Δράμας μου ζήτησε να κάνω μια παράσταση γιατί ήθελαν να με τιμήσουν  για τα 40 χρόνια  που βρίσκομαι στο θέατρο.

Επρόκειτο να κάνω απ’ τις συναυλίες μου, πιθανότατα αυτή που είναι αφιέρωμα στον Χατζιδάκι. Όμως σκέφτηκα ότι θα είναι πιο ενδιαφέρον να κάνω κάτι καινούργιο. Και είχα μια αστραπή, την έμπνευση να γράψω αυτή την ιστορία.

Είναι μια ιστορία φανταστική, τα πρόσωπα είναι φανταστικά. Τα μόνα πρόσωπα που αναφέρονται σ’ αυτόν τον μονόλογο και είναι υπαρκτά πρόσωπα, είναι αυτό του παππού μου του Κύπριου λογοτέχνη Μελή Νικολαΐδη που υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της κυπριακής λογοτεχνίας και τους ιδρυτές της Εταιρείας Ελλήνων  Λογοτεχνών και επίσης, το όνομα της ξαδέρφης  μου Λούλης  Ψυχούλη που ήταν η πρώτη Ελληνίδα αρχιμουσικός και ιδρύτρια των διαγωνισμών « Grand Prix    Μαρία Κάλλας», που είναι ένας από τους σπουδαιότερους  διαγωνισμούς όπερας και πιάνου στον κόσμο.

Αυτός  ο μονόλογος ασχολείται με τη μητρότητα και την τέχνη. Είναι ένα αφιέρωμα στη μάνα αλλά και στην καλλιτέχνιδα, την αγωνίστρια καλλιτέχνιδα. Είναι ένα  αφιέρωμα στο ταλέντο των ανθρώπων που δεν είναι πάντα  ίδιο γιατί σε κάθε έναν από εμάς ο  Θεός έχει  χαρίσει κάτι ξεχωριστό και στην επιμονή και τη  δουλειά που πρέπει να κάνει ο καθένας από μας πάνω σε αυτό το ταλέντο του και μετά, να το μοιράσει στους ανθρώπους.

Είναι ένα αφιέρωμα στην πολύ μεγάλη σημασία  που πιστεύω πως έχει η οικογένεια και η αγάπη που η οικογένεια δίνει στα παιδιά της», υπογράμμισε η Μελίνα Μποτέλη  και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο μονόπρακτο είναι επίσης ένα αφιέρωμα στους δασκάλους της όλων των τεχνών και   κυρίως στους ηθοποιούς- δασκάλους της  του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου  Τέχνης και του  Ελεύθερου Θεάτρου οι οποίοι όπως είπε, έφεραν  με τις  φωνές τους μέσω του ραδιοφώνου στα σπίτια των  Ελλήνων το διεθνές θεατρικό ρεπερτόριο.

Ε.Ψ.