/

«Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου» το νέο βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού (φωτο)

 

«Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του ιστορικού και επιστημονικού συνεργάτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας Ραϋμόνδου Αλβανού.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθές το απόγευμα στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.

Το συγκεκριμένο πόνημα αναφέρεται στην περίοδο του Μεσοπολέμου, στην εποχή του εθνικού διχασμού. Παρουσιάζονται στοιχεία της κοινωνικής ιστορίας των Ελλήνων τα οποία δεν αφορούν μόνο στη Μακεδονία.

Το ερώτημα στο οποίο ο συγγραφέας προσπαθεί να δώσει απαντήσεις είναι ο ρόλος του κράτους στην προσπάθεια ένταξης των σλαβόφωνων και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και πώς το κοινοβουλευτικό σύστημα επηρέασε τη συγκρότηση εθνικών και πολιτικών ταυτοτήτων στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου.

«Προκαλώ και προσκαλώ τους αναγνώστες να το διαβάσουνε και ν΄ανοίξει συζήτηση. Δεν λέω ότι αυτό το βιβλίο τα λέει όλα, ούτε ότι λέει όλη την αλήθεια. Λέει την αλήθεια πάνω στην έρευνα που έχω κάνει είναι καρπός χιλιάδων ωρών μελέτης της βιβλιογραφίας, αρχείων, έχω κάνει συνεντεύξεις. Έχω κάνει προσπάθεια να πλησιάσω την πραγματικότητα. Αν το κατάφερα ή όχι, θα το κρίνει ο αναγνώστης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλβανός.

Για το βιβλίο μίλησαν η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Δόμνα Μιχαήλ, ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Α.Π.Θ   Γιώργος Αντωνίου και ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος – ιστορική ερευνήτρια Μελίκα Σανταλίδου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Επίκεντρο» και το βιβλιοπωλείο της Ανδρονίκης Δούκη.

Σ.Ι. – Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου στην Κοζάνη

Επόμενο Άρθρο

Η ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. εκπέμπει SOS για τα πνευματικά δικαιώματα