Σε μιά όμορφη εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αμαλία» του Σπύρου Πετρουλάκη (φωτογραφίες)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Στην Καστοριά βρέθηκε για μια ακόμη φορά, ο γνωστός συγγραφέας συνθέτης και στιχουργός, Σπύρος Πετρουλάκης για να παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα.

«Αμαλία» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη, η παρουσίαση του οποίου έγινε χθες κατά τη διάρκεια μιας ζεστής και γεμάτης μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του αρχοντικού Ωρολογόπουλου.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό – αστυνομικό μυθιστόρημα με κινηματογραφική πλοκή, στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει ρεαλιστικά καταστάσεις που μπορεί να συμβούν σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας, παρασύροντας τους αναγνώστες σε ένα μυστηριακό μονοπάτι σωστών επιλογών και πλάνης. Παράλληλα, αγγίζει ένα ακόμη κοινωνικό ζήτημα. Τις σχέσεις των εφήβων με τους γονείς τους.

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Αμαλία η οποία έχει το κληρονομικό χάρισμα από τη γιαγιά της να προβλέπει το μέλλον. Κουβαλά όμως μαζί της και μία οικογενειακή ιστορία-τραγωδία.

Ο συγγραφέας εμφανίζει και έναν serial killer, που εκτελεί με τελετουργικό τρόπο τα θύματά του, όλα ανήλικα κορίτσια.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Μίνωας» και το βιβλιοπωλείο «ΑΛ – ΠΑ books», ενώ για το βιβλίο μίλησαν η νηπιαγωγός Ελένη Ζησοπούλου, ο γυναικολόγος Θεόδωρος Κυριάζος και ο συγγραφέας.

«Με ενέπνευσε η προσωπογραφία της βασίλισσας Αμαλίας την οποία είδα σε ένα ξενοδοχείο του Ναυπλίου. Βέβαια το βιβλίο, δεν μιλάει ούτε για βασιλιάδες ούτε για τη βασίλισσα Αμαλία αλλά η έμπνευσή μου ξεκίνησε από κει.

Η ιστορία δούλευε στο μυαλό μου πάρα πολύ καιρό, μπορώ να πω από τα παιδικά μου χρόνια γιατί είμαι επηρεασμένος από μια γιαγιά η οποία είχε ιδιαίτερες ικανότητες και αυτό το πράγμα με ακολουθούσε. Κάπως έπρεπε να το ξορκίσω. Πώς ξορκίζει ένας καλλιτέχνης ή ένας συγγραφέας τους φόβους ή τους πόθους; Φανερώνοντάς τους.

Αυτό έκανα κι εγώ λοιπόν. Τους φανέρωσα και βγήκαν στην Αμαλία», τόνισε ο Σπύρος Πετρουλάκης.

«Ο Σπύρος Πετρουλάκης κατάφερε να κάνει την ανατροπή. Το νέο του βιβλίο είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα το οποίο έχει έντονα αστυνομικά στοιχεία πράγμα που δεν υπήρχε στα προηγούμενα.

Σου δημιουργεί έντονη συναισθηματική φόρτιση, σου δημιουργεί την αίσθηση της περιπέτειας, της αγωνίας για το τι θα διαβάσεις παρακάτω, ενώ από τις πρώτες σελίδες, αρχίζεις να πλάθεις στο μυαλό σου σενάρια για ότι μπορεί να το δεις ας πούμε, στην τηλεόραση.

Χρησιμοποιεί πολύ τη χρονική αναδρομή, παίζει ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, πράγμα που εμένα μου αρέσει πάρα πολύ στα βιβλία γιατί σε κάνει να νιώθεις ενεργό μέλος.

Σκέφτεσαι δηλαδή τι έγινε πριν, τι γίνεται τώρα, πώς μπορεί να συνδέονται αυτές οι ιστορίες μεταξύ τους, τι γίνεται με τους ήρωες, πώς έχουνε συνδεθεί», ανέφερε η Ελένη Ζησοπούλου.

«Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο μου θύμισε και πάλι την ορμητική σκέψη, τη γρήγορη εναλλαγή εικόνων και τις εκπλήξεις που έχει ο Σπύρος Πετρουλάκης. Ένα βιβλίο το οποίο μου γέννησε και μου προξένησε έντονα συναισθήματα και προβληματισμούς.

Συναισθήματα άγχους, φόβου, θλίψης, αγανάκτησης. Συναισθήματα αρνητικά με όλη την πλοκή την οποία μας διηγείται ο συγγραφέας, γιατί είναι ένα θέμα με το οποίο δεν είχα ασχοληθεί ποτέ και δεν το είχα αγγίξει ποτέ. Μάλιστα το απέφευγα στη ζωή μου. Όπως και πάρα πολύς κόσμος.

Συναισθήματα δύσκολα και προβληματισμούς για όλα αυτά που συμβαίνουν σε κάποια σπίτια που είναι ερμητικά κλειστές οι πόρτες, στις κλειστές κοινωνίες όπου βλέπουμε παιδιά να βασανίζονται, σε νέους, σε αθώα παιδιά τα οποία υποκύπτουν σε ακραίες καταστάσεις χωρίς να γνωρίζουν τι βλέπουν και τι κάνουν.

Ένιωσα μεγάλη αγωνία σαν γονιός, σαν πατέρας, για το μέλλον των παιδιών μου κι όχι μόνο. Για το μέλλον όλων των παιδιών», σημείωσε ο Θόδωρος Κυριάζος.

Τη βραδιά πλαισίωσαν μουσικά ο Βασίλης Γούδας και ο συγγραφέας ενώ στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε ρακί.

Ε.Ψ.