Σεζόν-ρεκόρ με 1,5 δισ. επιπλέον έσοδα από τον Τουρισμό

κατηγορία : Ελλάδα από

Ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον Τουρισμό το 2018 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πολύ πιο πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου κατά την έναρξη της περσινής σεζόν. Ειδικότερα, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 16,1 δισ. ευρώ έναντι 14,4 δισ. το 2017 και 12,5 δισ. το 2016. Τον περσινό Δεκέμβριο τα έσοδα έφτασαν τα 265,8 εκατ. ευρώ, έναντι 189,4 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017.

Η άνοδος στα έσοδα σε σχέση με το 2017 αγγίζει το 10,1% (1,483 δισ. ευρώ επιπλέον εισπράξεις), ενώ η δαπάνη ανά ταξίδι παρουσίασε οριακή μείωση κατά 0,2%. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 16,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,965 δισ. ευρώ, ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 5,9%.

Το περσινό ρεκόρ ακολουθεί εντούτοις μια δύσκολη φετινή χρονιά για τα τουριστικά μεγέθη, όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουριστικού χώρου, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περιορισμό τόσο των εσόδων, όσο και των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία, γεγονός που έχει θέσει σε αναμονή τις κρατήσεις από την αγγλική αγορά και η συνεχιζόμενη άνοδος της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού με πολύ ανταγωνιστικές τιμές είναι οι δύο βασικοί λόγοι που συγκρατούν τις προβλέψεις. Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες της αγοράς κάνουν λόγο για «κόπωση» στην ζήτηση για Ελλάδα.

Ήδη σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019 ο προγραμματισμός θέσεων στις εισερχόμενες πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για την θερινή σεζόν (στοιχεία έως 31/01/19) είναι μειωμένος κατά 7%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,3 εκατ. θέσεις λιγότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της θερινής σεζόν 2018 στις 31/01/2018 .

Στο σκέλος των αφίξεων, το 2018 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 10,8% και διαμορφώθηκε στα 30,1 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 27,2 εκατ. ταξιδιωτών το 2017. Ειδικότερα, η  κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18,2% (4,381 εκατ. τουρίστες), ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 7,3%. Η τ κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε μείωση κατά 2%.

Η δημοσιοποίηση των τουριστικών εσόδων από την ΤτΕ για το σύνολο του 2018 συνέπεσε με την παρουσίαση της νέας καμπάνιας της Marketing Greece για την προβολή του τουριστικού προϊόντος διεθνώς, όπου συμμετείχαν οι βασικότεροι εκπρόσωποι του χώρου. «Καταφέραμε στη δύσκολη περίοδο να κρατήσουμε τη χώρα. Ο τουρισμός έχει δυνατότητες για ακόμη καλύτερες μέρες, υπό την προϋπόθεση δημιουργίας νέων τουριστικών προϊόντων που είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δημιουργία και ανάδειξη προορισμών.

Η απαίτηση για συμπράξεις και συνεργασία γίνεται -περισσότερο από ποτέ- επιτακτική» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. Η καμπάνια είναι αποτέλεσμα συνεργασιών, τόσο σε επίπεδο συντελεστών όσο και σε επίπεδο χορηγών, καθώς για τις ανάγκες υλοποίησής της η Marketing Greece προχώρησε σε fundraising, το οποίο παραμένει ανοικτό έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

Πηγή: capital.gr