Π.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας: Απόσυρση του Κλεισθένη1 με ψήφους 9-1

κατηγορία : Δυτική Μακεδονία από

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, συμπορευόμενο ουσιαστικά με το ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε., απέρριψε σχεδόν ομόφωνα το ν/σ “Κλεισθένης 1” του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην Απόφαση της Π.Ε.Δ., που ψήφισε με ψήφους 9 υπέρ και 1 κατά το Διοικητικό Συμβούλιο, επισημαίνεται:

«Το Δ.Σ. συμφωνεί με την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του ν/σ διότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει λάβει υπόψη τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. και ζητά να υπάρξει επαρκής χρόνος για διαβούλευση».

Την παραπάνω Απόφαση καταψήφισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ υπέρ ψήφισαν 6 παρόντες Σύμβουλοι. Άλλα 3 Μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. ψήφισαν υπέρ “διά τηλεφώνου” σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Πρόεδρο του οργάνου Ιωάννη Βοσκόπουλο.

Η παραπάνω Απόφαση βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την Απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., το οποίο αποφάσισε:

-Να απορρίψει στο σύνολό του το συγκεκριμένο ν/σ και να το επιστρέψει στον Υπουργό ως απαράδεκτο, γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει επίσημα η Κ.Ε.Δ.Ε., αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης για να επιτελέσει το έργο της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

-Να ζητήσει την απόσυρση του ν/σ.

-Να ζητήσει την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου που θα προωθεί πραγματικά την μεταρρύθμιση.

-Να καταγγείλει ότι το ν/σ οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία, χάος και παράλυση, ενώ ενισχύει την διαφθορά και την συναλλαγή στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων.

-Να ζητήσει από τον Υπουργό να δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

-Να ζητήσει τη σύσταση Επιτροπής στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Πηγή: e-ptolemeos.gr