Πόρτες έργα τέχνης… (του Νίκου Παναγιωτόπουλου)

Μέσα από το πέρασμα μου σε χωριά τής περιφέρειας Καστοριάς, πέρα από την πολυσύνθετη αρχιτεκτονική που έχουν ανάλογα τον τόπο που βρίσκονται με ενθουσίαζαν πάντα και οι πόρτες από τα σπίτια.
Πόρτες πού ξεχωρίζουν για την ομορφιά τούς, που κάλλιστα κάποιος θα τις χαρακτήριζε ‘’Λαϊκά Έργα Τέχνης’’. Κάθε πόρτα έχει το δικό της αποτύπωμα σύμφωνα με τον νοικοκύρη της. Πολλές φορές δήλωναν την τάξη η ακόμη την κοινωνική δυναμική τού νοικοκύρη, ‘’μεγάλη πόρτα θα διαβεί’’ η ‘’είναι από μεγάλη πόρτα’’ φράσεις πού χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στην καθημερινότητα μας. Πάμπολλες αναφορές για πόρτες στην μυθολογία στην θρησκεία πού υποδήλωναν την συμβολική σημασία τής πόρτας ειδικά της εισόδου.
Έτσι λοιπόν κατάλαβα παρατηρώντας πόρτες τί μπορεί να ακολουθεί στο εσωτερικό μίας κατοικίας … ήταν δεδομένο ότι κάθε πόρτα έκρυβε τις εκπλήξεις της.

( Μερικές από τίς πόρτες πού φωτογράφισα από οικισμούς Καστοριάς ..)

f/b Nikos Panagiotopoulos

Προηγούμενο Άρθρο

Η Καστοριά του Βασίλη Παπαντίνα - Video Δημήτρης Τσουρτσούλας

Επόμενο Άρθρο

Κακοποίηση ζώων: Συλλήψεις και αυτόφωρο – Τι αναφέρει εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Τελευταία από Τοπικά Νέα

Υπεγράφη η Απόφαση για την Οριοθέτηση των Περιοχών και την στεγαστική Συνδρομή των κτίρια που επλήγησαν από χαλαζόπτωση στην Πτεριά και Πτελέα της Π.Ε. Καστοριάς

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομικών-Ανάπτυξης και Επενδύσεων- Εσωτερικών-Υποδομών και Μεταφορών η απόφαση