Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία στις 30 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Μακρόν

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές από το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν

Τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη σαρωτική νίκη της παράταξης της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές.

«Δεν θα μπορέσω, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από τα Ηλύσια.

Και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας».

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», κατέληξε ο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα ο υποψήφιος της γαλλικής ακροδεξιάς, Ζορντάν Μπαρντελά, νικητής με άνω του 30% των ψήφων στις ευρωεκλογές, ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν «να οργανώσει νέες βουλευτικές εκλογές».

Χαιρετίζοντας την «ιστορική επίδοση» του κόμματός του και την κατάφωρη απόρριψη της πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας, ο Μπαρντελά κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να λάβει υπ’ όψιν του αυτό το νέο πολιτικό δεδομένο» και να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο για να προκηρύξει «νέες βουλευτικές εκλογές».

Η δήλωση του Μακρόν

in.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024 στην Π.Ε. Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Τα 21 πρόσωπα που στέλνει η Ελλάδα στην Ευρωβουλή

Τελευταία από Διεθνή