Πρόγραμμα σχολικών γευμάτων εφαρμόζεται πιλοτικά σε 15 Δημ. Σχολεία της Καστοριάς

κατηγορία : Τοπικά Νέα από

Πιλοτικά εφαρμόζεται εδώ κι ένα μήνα σε 15 Δημοτικά Σχολεία της Καστοριάς, το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας.

«Σαν ιδέα είναι καλή. Υπάρχουν όμως ορισμένα πρακτικά ζητήματα που πρέπει επειγόντως να επιλυθούν», δηλώνει ο γ.γ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς, Γιάννης Πάτρας.

Ο κ. Πάτρας επισημαίνει ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών δεν είναι αρνητικός στη σίτιση των μαθητών και των μαθητριών. Υπογραμμίζει όμως, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής για τα παιδιά.

«Το Υπουργείο αναθέτει σ΄εμάς τους εκπαιδευτικούς, να κάνουμε εκτός από τον ποσοτικό και τον ποιοτικό έλεγχο κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε, αφού δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις. Αυτό νομίζω ότι εγκυμονεί κινδύνους και για την υγεία των ίδιων των μαθητών.

Σε σχολεία όπου σιτίζεται μεγάλος αριθμός μαθητών, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες όσον αφορά τους χώρους στους οποίους σιτίζονται.

Προτείναμε και ζητούμε και από το Υπουργείο, να επανεξεταστεί το θέμα της διανομής των γευμάτων. Όσα παιδιά δεν είναι στο ολοήμερο, καλό είναι να παίρνουν τα γεύματα στο σπίτι. Βέβαια ο παρασκευαστής θέτει ως προϋπόθεση την κατανάλωσή τους μέσα σε δυο ώρες από τη στιγμή που θα βγαίνουν από τους θερμοθαλάμους φαγητού.

Πιστεύω όμως ότι το θέμα αυτό, με μία υπεύθυνη δήλωση του γονέα ότι θα καταναλώνονται τα γεύματα μέσα σε ένα δίωρο από τη στιγμή που θα διανεμηθούν στο σχολείο, μπορεί εύκολα να λυθεί.

Επίσης στα σχολεία δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι. Δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας. Είναι αντικειμενικά τα θέματα δυσκολίας.

Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαστε αρνητικοί στην ιδέα των γευμάτων. Θέλουμε όμως, να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής για τα παιδιά και από την άλλη, να εξασφαλιστούμε κι εμείς. Φανταστείτε π.χ. να προκύψει ένα θέμα δηλητηρίασης μαθητή  από κακή συντήρηση του φαγητού. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Εφόσον λυθούν αυτά τα αντικειμενικά θέματα πιστεύω ότι πολλοί περισσότεροι μαθητές θα δηλώσουν συμμετοχή», σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει οριστεί και εγκριθεί από το Τμήμα Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει επιλεγεί για την πιλοτική του εφαρμογή, μόνο η Π.Ε Καστοριάς.

Ε.Ψ.