Προτομή Ιωάννη Βαλαλά «Η ιστορία, δεν μεταφέρεται»! (φωτο)

/

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, της Τρίτης 31 Μαΐου, προκάλεσαν τα πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, σχετικά με την απομάκρυνση των δύο ημιβυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, που τοποθετήθηκαν μέσα στο παρκάκι, όπου η προτομή του Ιωάννη Βαλαλά.

Το θέμα της συζήτησης άνοιξε πρό ημερήσιας διάταξης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημ. Συμβουλίου και πρών Δήμαρχος Καστοριάς, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, λέγοντας τα εξής: «Είναι προσβολή να τοποθετούνται  δύο κάδοι απορριμμάτων μπροστά στο άγαλμα. Θεωρώ ότι πρέπει να φροντίσουμε  να  φύγουν αυτοί οι κάδοι. Έχω γίνει  δέκτης παραπόνων όχι μόνο από τον κ. Ιατρού και προς τιμήν του που το ανέδειξε, αλλά, έχω γίνει δέκτης παραπόνων και από πολλούς πολίτες.

Είναι προσβολή μπροστά στο άγαλμα του Βαλαλά να βάλουμε κάδους».

Απαντώντας στον κ. Χατζησυμεωνίδη ο Δήμαρχος Καστοριάς Αν. Αγγελής, ανέφερε τα εξής: «Οι κάδοι  στην οδό Κολοκοτρώνη. Το θέσατε το θέμα, πραγματικά  έτσι είναι όπως το θέσατε. Εκεί από παλιά υπήρχε ένα πρόβλημα. Υπάρχουν τα καταστήματα εκατέρωθεν, υπήρχαν οι παλιοί κάδοι, πάντα  γέμιζαν ειδικότερα το Σαββατοκύριακο και  σκέφτηκαν τότε ότι καλό είναι να μπούνε μεγαλύτεροι κάδοι σε όλη την πόλη.

Διάβασα το δημοσίευμα του κ. Ιατρού και βεβαίως προβληματίστηκα.

Θα κάνω μια πρόταση κ. Πρόεδρε. Επειδή εκ των πραγμάτων υπάρχουν δυο προβλήματα εκεί, και επειδή είναι και παλιό το θέμα, οι κάδοι ήταν εκεί  ήταν  και γεμάτοι. Και δεν φαινόταν και το άγαλμα. Και ήταν άσχημα.  Δεν φαινόταν.

Τώρα συνεχίζει το πρόβλημα. Δημιουργήθηκε μεν το πρόβλημα των καταστημάτων, υπάρχει όμως και το  άγαλμα. Όπως ετέθη. Κάνω πρόταση, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί το άγαλμα σε ακόμα πιο καλή θέση. Αν είναι δυνατόν. Μια και ο αείμνηστος Βαλαλάς, πραγματικά έχει  προσφέρει πολλά στην Καστοριά».

Πραγματικά μας προκάλεσε μεγάλη αλλά και δυσάρεστη έκπληξη, η πρόταση του Δημάρχου μας για το εν λόγω θέμα.

Αν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό το πράγμα κ. Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, της μείζονος αλλά και της ελάσσονος μειοψηφίας.

Είχε γράψει η εφημερίδα μας «Στο Ρυθμό…της Πόλης» στο φύλλο της 3469/18-5-2017, χαριτολογώντας, για την απομάκρυνση των εν λόγω κάδων, στο τέλος του σχολίου της, τα εξής: «Επειδή τα πάντα συμβαίνουν σ’ αυτόν τον τόπο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το συντομότερο δυνατόν θα απομακρυνθούν από τον χώρο αυτό οι κάδοι απορριμμάτων – που εκεί μας βόλεψε να τους τοποθετήσουμε – και όχι, <Θεός φυλάξοι> η…προτομή».

Φαίνεται ότι τελικά έγινε αυτό που φοβόμασταν. Ο κ. Δήμαρχος εκτίμησε διαφορετικά το θέμα και προτείνει η προτομή να μεταφερθεί σε άλλον χώρο και να παραμείνουν στο παρκάκι οι κάδοι.

Εαν κ. Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πάρετε τελικά την απόφαση, να μεταφερθεί σε κάποιον άλλο χώρο η προτομή του Ιωάννη Βαλαλά, από το σημερινό της σημείο, θα έχετε διαπράξει ένα μεγάλο ατόπημα, που θα καταγραφεί στην ιστορία αυτής της Δημοτικής Αρχής με μελανά χρώματα.

Αναφέρει, για το συγκεκριμένο θέμα, στο βιβλίο του «ΚΑΣΤΟΡΙΑ – τόπος και ιστορία» ο συμπατριώτης μας Καθηγητής του ΑΠΘ, Αρχιτέκτων, κ. Πάνος Τσολάκης: «Ο Δήμος Καστοριάς για να τιμήσει το άξιο τέκνο του, έδωσε το όνομά του σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης, ο δέ Σύλλογος Καστοριανών Θεσσαλονίκης με χρήματα που συγκέντρωσε από εράνους, ανήγειρε το 1960 στην είσοδο της Καστοριάς την προτομή του φιλοτεχνημένη από την Αλ. Χατζή, ώστε να παραμείνει πάντα ζωντανή η μνήμη του μεγάλου αυτού Καστοριανού πολιτευτή».

Η απόφαση δε ανέγερσης της προτομής του Ιωάννη Βαλαλά, στην καίρια αυτή θέση που βρίσκεται σήμερα, από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, έχει επι πλέον βαρύνουσα σημασία, για την παραμονή του στον χώρο αυτό, μιά, που σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο ίδιο βιβλίο του ο κ. Π. Τσολάκης, «στη διασταύρωση των οδών Αλ. Κομνηνού και Κολοκοτρώνη με την 11η Νοεμβρίου, βρισκόταν ο ισθμός που ένωνε κάποτε την Καστοριά με την στεριά..»

Η ιστορία, δεν μεταφέρεται κύριοι. Δηλαδή θα απαλλοτριώσουμε και θα μεταφέρουμε την ΙΣΤΟΡΙΑ αλλού και στον τόπο της Ιστορίας, θ’ αφήσουμε σκουπίδια; Δείξτε επι τέλους τον προσήκοντα σεβασμό στην ιστορία αυτού του τόπου. Μή μετακινήσετε από κεί που βρίσκεται σήμερα την προτομή του Ιωάννη Βαλαλά. Απομακρύνετε τους συγκεκριμένους κάδους δίπλα από την προτομή και τοποθετήστε (κατά την γνώμη μας) για την εξυπηρέτηση των καταστηματαρχών αλλά και του κοινού, στον χώρο, έξω από το παρκάκι,  καινούργιους μετακινούμενους μεγάλους κάδους.

Ισως αυτοί φανούν και πιό πρακτικοί, στην συγκεκριμένη περιοχή, αν όλοι μας τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας.

ΒΑΛΑΛΑ ΠΡΟΤΟΜΗ

(Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του κ. Πάνου Τσολάκη ««ΚΑΣΤΟΡΙΑ – τόπος και ιστορία»)

Προηγούμενο Άρθρο

Λίγη ευαισθησία και σεβασμός στα μέλη του ΚΑΠΗ Καστοριάς (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στο Ν. Καστοριάς (12-18/6)

Τελευταία από Στο ρυθμό της Πόλης