Προτάσεις Δημάρχου Καστοριάς για την καταπολέμηση της ανεργίας

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κος Ανέστης Αγγελής παραβρέθηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας. Σε επιστολή του, προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔ κο Γιάννη Βοσκόπουλο, την οποία κοινοποίησε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κο Θεόδωρο Καρυπίδη, πρότεινε μία δέσμη ενεργειών για την καταπολέμηση του προβλήματος στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή ανέφερε:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Η επίλυση του προβλήματος της ανεργίας αποτελεί εθνικό πρόβλημα και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, όπως βέβαια και από κυβερνητικές επιλογές και δράσεις. Όπως είναι γνωστό, σε επίπεδο Δυτ. Μακεδονίας, το πρόβλημα είναι οξύτερο, κάτι που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, και ταυτόχρονα για την ανάπτυξη της περιοχής της Δυτ. Μακεδονίας είναι σημαντικό να υπάρξει ένα συντεταγμένο σχέδιο δράσης, και γι’ αυτό χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας. Σε αυτή την κατεύθυνση σας προτείνω μια δέσμη ενεργειών οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον κοινό μας στόχο.

Έργα υποδομών αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία θα συμβάλουν στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και θα προσδώσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Δυτική Μακεδονία. Ταυτόχρονα, η κατασκευή έργων αυτού του μεγέθους αυτόματα συνεπάγεται και την τόνωση του κλάδου των κατασκευών ο οποίος πλήττεται σφοδρά στην παρούσα από την οικονομική κρίση. Για παράδειγμα προτείνεται η κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας, η κατασκευή μονάδας τηλεθέρμανσης ή/και δικτύου φυσικού αερίου, καθώς επίσης η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καστοριάς, ως μεγάλων κατασκευαστικών έργων τα οποία θα συμβάλουν στην άμεση και έμμεση ενίσχυση της απασχόλησης.

Σε ότι αφορά την πρωτογενή παραγωγή, πέραν των συνήθων μέτρων όπως αυτά προβλέπονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΑΧ, LEADER κλπ), θα πρέπει καταρχήν να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας των προϊόντων, και θα αναζητηθούν λύσεις logistics οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη διάθεση της παραγωγής με λογικό κόστος. Επίσης, σημαντικό είναι να βρεθούν κίνητρα απασχόλησης του εγχώριου εργατικού δυναμικού, είτε μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή μέσω προγραμμάτων στα πρότυπα των ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, με σχεδιασμό όμως που θα συνάδει με τις πραγματικές συνθήκες και με τις δυνατότητες υλοποίησης των προγραμμάτων από τους φορείς υλοποίησης.

Επίσης, κλάδοι όπως η γούνα η οποία βρίσκεται σε δεινή θέση θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με ειδικές ρυθμίσεις που θα αφορούν στην εξαγωγή των προϊόντων της γούνας, καθώς πρόκειται για την παγκόσμια αγορά και τον διεθνή ανταγωνισμό. Εν ολίγοις, θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και κρατικές ενισχύσεις ώστε να ανακάμψει ένας πυλώνας της τοπικής οικονομίας της Καστοριάς και της Σιάτιστας.

Ένας τομέας ο οποίος είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικός για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η ενέργεια. Η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, της τεχνογνωσίας της περιοχής μας (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΑΝΚΟ), και των υποδομών (εργοστάσια ΔΕΗ, σταθμοί τηλεθέρμανσης, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα), μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην απασχόληση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ώστε να απασχοληθούν αρχικά στην κατασκευή και στη συνέχεια στη διαχείριση του έργου, εργατικό δυναμικό από τη Δυτ. Μακεδονία.

Τέλος, θα πρέπει ένας επίσης σημαντικός κλάδος απασχόλησης της περιοχής μας, ο τουρισμός να ενισχυθεί, τόσο με δράσεις υποδομής, όσο και με δράσεις προώθησης, ώστε να αυξηθεί από τη μία η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, και η επισκεψιμότητα από πρόσθετες ομάδες ενδιαφέροντος. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συνδράμει επιτελικά και η Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Καστοριάς

Ανέστης Αγγελής

Προηγούμενο Άρθρο

Οι γυναικείοι συν/σμοί της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας σε εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

VEGAS και “2 Ζωές” θα ανοίξουν αύριο το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο του «Αϊ Βασίλη των Ευχών»!

Τελευταία από Τοπικά Νέα