ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ (Γράφει ο Γουγούσης Κ. Αναστάσιος MD FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος)

κατηγορία : Υγεία από

Προστατίτιδα είναι όρος που περιγράφει τη φλεγμένη του προστάτη.Ταλαιπωρεί πολλούς άνδρες τόσο νέους κάτω των 50 ετών όσο και αυτούς  άνω των 50 ετών . Τα είδη της προστατίτιδας είναι:

1.Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα. Προκαλείται από βακτήρια που προσβάλουν τον προστάτη.Συχνότερα είναι E.colli,Proteus,Klepsiella. Τα βακτήρια μεταφέρονται μέσω της ουρήθρας(σεξουαλική επαφή),μέσω του αίματος,ή μετά από βιοψία του προστάτη.Αποτέλεσμα της λοίμωξης είναι ο ασθενής να παρουσιάζει υψηλό πυρετό, ρίγος ,αδυναμία, συχνουρία, δυσουρία πόνο κατά την ούρηση, μερικές φορές εμφανίζει αιματουρία και επίσχεση ούρων(αδυναμία ούρησης).

2.Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα τη προκαλούν τα ίδια βακτήρια που προκαλούν και την οξεία μορφή(Ε.colli,Klepsiella,Proteus). Άλλα μικρόβια είναι o γονόκοκκος,τα χλαμύδια,το ουρεόπλασμα,μύκητες,μυκόπλασμα. Προκαλείται λόγω ανεπαρκούς αντιμετώπισης της οξείας μορφής ή συχνής παλινδρόμησης των ούρων στον προστάτη.

3.Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα ή χρόνιο πυελικό άλγος(πόνος) όπου δεν υπάρχουν βακτήρια. Οι μηχανισμοί που την προκαλούν δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη και μπορεί να είναι η άσηπτη παλινδρόμηση των ούρων στον προστάτη,αυτοάνοσα -νευρομυικά αίτια,δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού(στένωμα ουρήθρας,καλοήθης υπερπλασία προστάτου). Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και στις δύο μορφές χρόνιας προστατίτιδας.Αίσθημα τάσης ή βάρους ή πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλίας,συχνουρία,νυκτουρία,δυσουρία,πόνο κατά την εκσπερμάτηση,αιμοσπερμία,στυτική δυσλειτουργία,ελατωμένη ερωτική επιθυμία,ψυχολογική επιβάρυνση ασθενούς.

4.Ασυμτωματική φλεγμωνόδης προστατίτιδα η διάγνωση γίνεται ματά από βιοψία του προστάτη.Τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

1.Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα .Η διάγνωση θα γίνει με τη λήψη ιστορικού(συμπτώματα), την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα από τον Ουρολόγο, αλλά και τον εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει τη γενική εξέταση αίματος, τη γενική ούρων την καλλιέργεια ούρων για τον εντοπισμό του βακτηρίουκαι το αντιβιόγραμμα που δείχνει την ευαισθησία του βακτηρίου στα αντιβιοτικά.

2.Στη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα η διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού(συμπτώματα),την κλινική εξέταση το υπερηχογράφημα από τον Ουρολόγο αλλά και την καλλιέργεια προστατικού υγρού καλλιέργεια ούρων μετά από μάλαξη του προστάτη ή καλλιέργεια σπέρματος, για τον εντοπισμό του μικροβίου και το Αντιβιόγραμμα.

3.Στη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα εκτός από τη λήψη ιστορικού,την κλινική εξέταση,τον εργαστηριακό έλεγχο και το υπερηχογράφημα ο ασθενής ίσως χρειαστεί να υποβληθεί και περεταίρω έλεγχο (κυστεοσκόπηση, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία  κ.α)για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Είναι μια χρόνια κατάσταση που ταλαιπωρεί και επηρεάζει τη ζωή του ασθενούς ,αλλά και για τον ουρολόγο είναι μια νόσος που χρειάζεται εμπειρία για τη σωστή διαχείριση των ασθενών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

1.Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα Χορήγηση αντιβιοτικών, αντιπυρετικών, αντιφλεγμωνοδών φαρμάκων ,άφθονη λήψη υγρών ίσως χρειαστεί και νοσηλεία του ασθενούς.

2.Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα .Χορήγηση αντιβιοτικών για μακρό χρονικό διάστημα (4-6 εβδομάδων),αντιφλεγμωνόδες, φάρμακα που βελτιώνουν την ούρηση,διερεύνηση και άλλων αιτίων που την προκαλούν όπως (καλοήθης υπερπλασία προστάτη,λιθίαση ουροδόχου κύστεως κ.α) και θεραπεία αυτών.

3.Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα Επειδή τα αίτια δεν είναι γνωστά απαιτείται εμπειρία του ουρολόγου για τη διαχείριση του κάθε ασθενή ξεχωριστά.Η θεραπεία είναι μακροχρόνια προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή.Χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά,αντιφλεγμωνόδες,μυοχαλαροτικά,φάρμακα που βελτιώνουν τη ροή των ούρων τη στυτική λειτουργία,φυτικά εκχυλίσματα κ.α.

Αλλαγή διατροφικών συνηθειών και φυσιοθεραπεία.