Πραγματοποιήθηκε η τοπική εκδήλωση βράβευσης του νερόμυλου του Αγίου Γερμανού με το βραβείο Εuropa Nostra

/

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών η τοπική τελετή βράβευσης του παραδοσιακού νερόμυλου του χωριού που τιμήθηκε με το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά Europa Nostra 2016, στην κατηγορία «αποκατάσταση», και το βραβείο Grand Prix.

Την εκδήλωση συν-διοργάνωσαν: η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο  Δήμος Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και ο Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός & Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γερμανού.

Η διάκριση του έργου της αποκατάστασης στα βραβεία Εuropa Nostra αποτελεί πολιτιστικό «παράσημο» για το νερόμυλο του Αγίου Γερμανού, μιας και συγκαταλέγεται πλέον στον κατάλογο των μνημείων που συμβάλουν στη διατήρηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παρόντες στην εκδήλωση οι φορείς της περιοχής, κάτοικοι των Πρεσπών, εκλεκτοί φίλοι και συνεργάτες από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, καθώς και εκπρόσωποι των ιδρυμάτων που υποστήριξαν οικονομικά την υλοποίηση του έργου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν, η κα. Ελπίδα Γρηγοριάδου, εκπροσωπώντας τον Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειο Μιχελάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κος Στέφανος Μπίρος, ο Δήμαρχος Πρεσπών, κος Παναγιώτης Πασχαλίδης και η Δ/ντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, κα. Μυρσίνη Μαλακού. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του τιμητικού βραβείου από τον κο. Κώστα Καρρά, Αντιπρόεδρο της Europa Nostra στην Ελλάδα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τη σημαντικότητα του θεσμού και του βραβείου. Την τελετή έκλεισαν οι σύντομες ομιλίες της κα. Εdmee Λεβέντη και του κου. Πάνου Παπούλια, εκπροσωπώντας τα ιδρύματα Α.Γ. Λεβέντη και Σταύρος Νιάρχος αντίστοιχα που αναγνώρισαν την αξία του έργου και στήριξαν την υλοποίησή του.

Στη συνέχεια, οι βασικοί συντελεστές του έργου και παραλήπτες του βραβείου, οι αρχιτέκτονες Αγγέλα Γεωργαντά και Αχιλλέας Στόιος ξενάγησαν τους καλεσμένους στον παραδοσιακό, εν λειτουργία νερόμυλο, μυώντας τους στα μυστικά του προ-βιομηχανικού αυτού μνημείου. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα και τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής που έδωσε βαλκανικό χρώμα στην εκδήλωση.

Ο κος Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος της Europa Nostra στην Ελλάδα δήλωσε: “Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό και πολύ σημαντικό να παρατηρεί κανείς πώς ένα παραδοσιακό κτήριο, όχι εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, διακρίθηκε για την σπουδαία αναστήλωσή του και αποτελεί παράδειγμα για όλους μας: παράδειγμα θέλησης, ποιοτικής δουλειάς από νέους επιστήμονες, σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά και αγαστής συνεργασίας κρατικών φορέων, κοινωνίας των πολιτών και τοπικής κοινότητας!

Η κα. Μυρσίνη Μαλακού, Δ/ντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, δήλωσε: “Ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού χτίστηκε το 1930 από μια οικογένεια του χωριού για να εξυπηρετήσει τις επισιτιστικές ανάγκες των κατοίκων. Σήμερα 86 χρόνια μετά, είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιεί κανείς πόσοι πολλοί άνθρωποι από διαφορετικούς τομείς αναγνώρισαν ότι αυτό το ταπεινό κτίριο που βρίσκεται μακριά στην άκρη του ποταμού αποτελεί κομμάτι της ζωής της περιοχής που πρέπει να το υποστηρίξουν και να συνεργαστούν δημιουργικά για τη διατήρησή του. Έτσι το στοίχημα τώρα είναι ο νερόμυλος, ορόσημο πλέον της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, όχι μόνο να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει τις τοπικές ανάγκες, αλλά να συνεχίσει ενεργά να αποτελεί σημείο συνεργασίας και δημιουργίας όλων αυτών που ασχολούνται είτε με το περιβάλλον, είτε με την οικονομία, είτε με τον πολιτισμό είτε με την κοινωνία στην Πρέσπα και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών  θα κάνει ότι μπορεί για να πετύχει αυτό το στόχο.

Οι αρχιτέκτονες του έργου Αγγέλα Γεωργαντά και Αχιλλέας Στόιος δήλωσαν: ”Στον νερόμυλο του Αγίου Γερμανού βραβεύεται το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας ανθρώπων που μοιράζονται το κοινό όραμα της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ανάγκης της επανασύνδεσής της με το παρόν, μέσα από τη λειτουργική ενσωμάτωσή της στη ζωή του τόπου. Ως αρχιτέκτονες, μέλη της παραπάνω ομάδας και με τον αναλογούντα ρόλο, εκτελέσαμε το έργο μας με κύριο γνώμονα και της δικής μας προσπάθειας την υλοποίηση αυτού του κοινού οράματος, παραδίδοντας τον νερόμυλο αποκατεστημένο και λειτουργικό, για να ξαναβρεί τη θέση του στην καθημερινότητα των ανθρώπων της Πρέσπας”.

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση τοπικής βράβευσης μπορείτε να δείτε εδώ:

Περισσότερες πληροφορίες:

Μαριάννα Βλάσση, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών,  τηλ: 23850-51211, κιν: 6947692357

Κατερίνα Στεμπίλη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ: 210-3225245, κιν: 6936927964

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

1) Ο Μύλος του Αγίου Γερμανού, κτίστηκε το 1930. Λειτουργούσε υποστηρίζοντας τρείς χρήσεις (άλεσμα, πλύσιμο και «πήξιμο» υφαντών) μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου όπου και εγκαταλείφτηκε. Πρώτη επιχείρηση ανακατασκευής, πραγματοποιήθηκε το 1997 από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, κατοίκων της περιοχής και εθελοντών της WWF. Το 2015, η αποκατάσταση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με τις δωρεές των Ιδρυμάτων «Σταύρος Νιάρχος» και «Α.Γ Λεβέντης», περιλαμβάνοντας την επισκευή του κτίσματος, την ανακατασκευή των μηχανισμών και του συστήματος υδροδότησης του νερόμυλου, καθώς και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

2) Η μελέτη αποκατάστασης, καθώς και η επίβλεψη υλοποίησης της ανακατασκευής, αναλήφθηκε από τους αρχιτέκτονες Αγγέλα Γεωργαντά και Αχιλλέα Στόιο.

3) Το Βραβείο Europa Nostra και το Grand Prix, ανακοινώθηκε στις 24 Μαΐου 2016 στο Zarzuela Theatre στη Μαδρίτη από τον Placido Domingo στα πλαίσια της ετήσιας εκδήλωσης της Europa Nostra και παραλήφθηκε από την αρχιτέκτονα Αγγέλα Γεωργαντά, σε ένα κατάμεστο θέατρο με πάνω από 1000 θεατές από όλο τον κόσμο.

Προηγούμενο Άρθρο

Ανάγκα και θεοί πείθονται (Γράφει ο Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος)

Επόμενο Άρθρο

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Καθηγητή Α.Π.Θ Πάνου Τσολάκη (φωτογραφίες)

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δ.Μ. Γιώργο Αμανατίδη ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με Χρήση Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»

Ολοκληρώθηκε, μετά και από την υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, η διαδικασία ένταξης της

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη προγραμμάτων στην Παρέμβαση Π2-58.5 “Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες” στo πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και