Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας για θέματα που αφορούν τον κλάδο της γουνοποιίας

κατηγορία : Γούνα/Τοπικά Νέα από

Τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της γούνας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε τη  Δευτέρα  19 Δεκεμβρίου  στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς,  Σωτήρη  Αδαμόπουλου.

Το θέμα  που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της  σύσκεψης στην οποία έλαβαν μέρος  εκπρόσωποι φορέων του κλάδου,   ήταν το  Business Plan  που έχει καταθέσει η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και η  χρηματοδότησή του μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.

«Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, μπορώ να πω ότι τέθηκαν θέματα τα οποία ίσως αύριο-μεθαύριο  δώσουν λύση σε ορισμένα προβλήματα. Βασιστήκαμε πάνω στο Business Plan που έχει καταθέσει η  Ελληνική Ομοσπονδία  Γούνας για να χρηματοδοτηθεί αυτό μέσα από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει  δράσεις όπως  απασχόληση, η εξωστρέφεια, η  στήριξη της γούνας, η  πιστοποίηση κλπ.

Μέσα από αυτό νομίζω ότι θα βρεθούν λύσεις αρκεί η Διαχειριστική Αρχή να θέσει  σωστά και έγκαιρα  τα  εργαλεία τα οποία θα χρειαστούν για να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα».  Δήλωσε αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος.

Στους βασικούς άξονες που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε ο οικονομικός σύμβουλος των συνδικαλιστικών εργοδοτικών οργανώσεων και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Νίκος Ρίζος.

«Τρεις είναι οι  βασικοί άξονες  που τέθηκαν και συγκεκριμένα  μακροπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και  βραχυπρόθεσμοι.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους θέσαμε ως προτεραιότητα μας την ένταξη  της τέχνης της γούνας στα άυλα παγκόσμια πολιτιστικά αγαθά της UNESCO.

O δεύτερος μακροπρόθεσμος στόχος  είναι η επαναφορά των προνομίων της   βιοτεχνικής ζώνης.

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους του κλάδου αλλά και της συνάντησης αυτής  περιλαμβάνεται  το  Business Plan που αφορά τον κλάδο της γούνας.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι που κατατέθηκαν και συμφωνήθηκαν είναι η υλοποίηση των αξόνων του νέου ΕΣΠΑ όπως προβλέπεται από το Business Plan.

Τίθεται θέμα σχετικά με το ποιος άξονας θα βγει πρώτα, αυτό είναι θέμα συνεργασίας μεταξύ  εργαζομένων και εργοδοτών, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία.

Ο δεύτερος  βραχυπρόθεσμος στόχος  είναι η υποστήριξη από  την  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την  Περιφερειακή  Ενότητα  Καστοριάς , της αίτησης που καταθέσαμε στο υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη της γούνας στο εθνικό μητρώο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει υποστήριξη». Τόνισε.

«Από πλευράς του κ. Αδαμόπουλου υπάρχει πρόθεση η διάθεση να σταθεί στο πλευρό του κλάδου ούτως ώστε να μας βοηθήσει προκειμένου να υλοποιηθούν όλοι οι σχεδιασμοί που γίνονται.

Εμείς,  από πλευράς μας  θα ενημερώνουμε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη  για οτιδήποτε γίνεται  στην Ομοσπονδία ούτως ώστε μαζί να υλοποιούμε όλες τις δράσεις». Ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας  Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης.

«Ήταν μια σύσκεψη αρκετά κρίσιμη και κατά την άποψή μου σημαντικότατη η οποία ουσιαστικά αν υλοποιήσει αυτά που μπήκαν ως προθέσεις της Π.Ε Καστοριάς, θα αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική.

Αυτό που όλοι συμφωνήσαμε είναι ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο να προωθήσει τα ζητήματα που έθεσαν όλοι οι φορείς και δεν αμφισβητήθηκε ότι η ιεράρχηση των  ζητημάτων ξεκινάει από την  απασχόληση,  δεύτερη   την εξωστρέφεια που είναι εξίσου σημαντική  διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ιχνιλασιμότητα και πιστοποίηση όταν δεν έχουμε πιστοποιημένους εργαζόμενους.

Για μένα το ουσιαστικότερο από αυτή τη  συνάντηση είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Π.Ε. Καστοριάς και προσωπικά ο Αντιπεριφερειάρχης, η θέλησή του για ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση του προγράμματος που όλοι μαζί οι φορείς αποφασίσαμε». Σημείωσε ο πρόεδρος του  Εργατοϋπαλληλικού  Κέντρου Καστοριάς  Γιώργος Μαλέας.

Η συγκεκριμένη , ήταν η απαρχή μιας σειράς συσκέψεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Π.Ε Καστοριάς για τα  προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Ελένη  Ψωμαδάκη