Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Αναδρομικής Έκθεσης Ζωγραφικής της Σοφίας Σιδηροπούλου

/

Την Δευτέρα 25 Ιουλίου, μετά τον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής, [πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της  Αναδρομικής Έκθεσης Ζωγραφικής της Σοφίας Σιδηροπούλου., που οργάνωσαν ο Μορφωτικός Σύλλογος « Η Ορεστίς» και ο Δήμος Άργους Ορεστικού, στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστορίας Κ.Κ. Καλλίνικος, ο οποίος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με την εικαστικό κατά την διάρκεια της παρουσίας του, ως κληρικού στην Ναύπακτο, και εξέφρασε την χαρά του που του δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να ευλογήσει αυτή την έκθεση στη γενέτειρα της. Ο Πρόεδρος της Ορεστίδος Κωνσταντίνος Αδάμ παρουσίασε την ζωγράφο Σοφία Σιδηροπούλου , αναφέρθηκε στις σπουδές της, στις διακρίσεις της και περιληπτικά στο πλούσιο εικαστικό της έργο, εκφράζοντας την χαρά του, γιατί επιτέλους η φίλη και συμμαθήτρια Σοφία, εκθέτει το έργο της και στη γενέτειρα της. Σημείωσε επίσης ότι.. «Η έκθεση αυτή,  έρχεται να αποτυπώσει, το ενδιαφέρον του συλλόγου μας για τις εικαστικές τέχνες, αλλά και την ανάγκη επικοινωνίας του κοινού της πόλης μας, με το έργο μίας σημαντικού ζωγράφου,  με δημιουργική πορεία αρκετών δεκαετιών   στα εικαστικά δρώμενα, που ωστόσο, αν και κατάγεται από την πόλη μας, εντούτοις παρέμενε άγνωστη ως εικαστικός και πνευματικός άνθρωπος, στους περισσότερους συμπολίτες μας. Και κατέληξε λέγοντας ότι «Με ικανές σπουδές, πολυσχιδές  εικαστικό έργο και σημαντικές κοινωνικές δράσεις, όπως δηλώνει η ίδια … «Σήμερα αυτό που με οδηγεί στη ζωγραφική, είναι η ελευθερία της έκφρασης παρά η συστηματική απασχόληση. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μην προδώσω την τέχνη μου, δηλαδή να μην επηρεαστώ από παράγοντες άσχετους με τις ανάγκες της έκφρασής μου.” Ας είναι αυτή η Αναδρομική της Έκθεση  «Με Ουρανό και Αλάτι»    εδώ στην γενέτειρα της, άλλο ένα παράθυρο ελευθερίας και η απαρχή μίας νέας δημιουργικής της πορείας, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο!

Η ζωγράφος Σοφία Σιδηροπούλου κατόπιν, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ορεστίδος Κωνσταντίνο Αδάμ και τον Δήμαρχο Παναγιώτη Κεπεπτσόγλου για την οργάνωση της Αναδρομικής Έκθεσης στη γενέτειρα της, καθώς και τον Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστορίας Κ.Κ. Καλλίνικο για την παρουσία του, ενώ εξέφρασε την συγκίνηση της που επιτέλους, πραγματοποιεί αυτή την έκθεση στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, η Αντιδήμαρχος Στέλλα Μουτζίκη, η Δημοτική Σύμβουλος Αφροδίτη Μπελονάκη, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Ειρήνη Μαγγιλιώτου και πλήθος κόσμου, που περιηγήθηκε στην έκθεση και θαύμασε το πολυποίκιλο, πλούσιο έργο της εικαστικού, το οποίο καλύπτει χρονικά όλη την περίοδο της καλλιτεχνικής της παρουσίας και δράσης.

Η Σοφία γεννήθηκε το 1956 Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Σπούδασε Ζωγραφική / Accademia di belle Arti di Brera di Milano-Diego Esposito,5 έτη. ΑΣΚΤ Παιδαγωγική και Διδακτική της Τέχνης . Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή  και επίσης έκανε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μεταπτυχιακό με θέμα: «Διαχείριση περιβάλλοντος και αειφορίας μέσα από την τέχνη»  Μαθήτευσε στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΥΚΑΡΑ Αγιογραφία

Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Ελένη Πολυχρονάτου, Εικαστικός, Διδάκτωρ Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ ……Επί του συνόλου το εικαστικό της έργο είναι ποικίλο και πολυμορφικό. Έχει ασχοληθεί εκτός από την θεωρία, την έρευνα και την σκηνογραφία που προανέφερα με αγιογραφία, σχέδιο, μελάνια, ψηφιδωτά, ζωγραφική, γλυπτική και έργα χώρου πάντα με ιδιαίτερη ευαισθησία. Έργα άλλοτε με πρόσημο τη χρωματικότητα και τις φόρμες, (αφηρημένα έργα), άλλοτε καταγραφές αισθημάτων και ψυχικών δονήσεων, (προσωπογραφίες) και άλλοτε εικαστικές αφηγήσεις ιστοριών η θεματολογίας προσωπικού ενδιαφέροντος σε μια διαδρομή που αποτυπώνεται πότε σε σχέδια με μελάνι, πότε με χρώματα και σχήματα και πότε με αφηγηματικές συνθέσεις η δική της ανθρώπινη πραγματικότητα. Στην έκθεση «Με Ουρανό και Αλάτι» που αποτελεί μια διαδρομή από την αρχή της πορείας της έως σήμερα παρουσιάζεται όλη η προσωπική ιστορία της Σοφίας.

Η Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφική της Σοφίας Σιδηροπούλου φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού, από 25 Ιουλίου-16 Αυγούστου 2022. Ωρες λειτουργίας καθημερινά: Πρωί 10,00 π.μ – 12. Απόγευμα 6.00 μ.μ – 9.00 μ.

Ο Αργίτης

Προηγούμενο Άρθρο

Συνελήφθησαν κατόπιν οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς 2 διακινητές σε περιοχή της Κοζάνης, οι οποίοι μετέφεραν παράνομα με 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα 12 αλλοδαπούς

Επόμενο Άρθρο

Δάσκαλος σε απομακρυσμένο χωριό μεταμόρφωσε σχολείο και βραβεύτηκε ως ο καλύτερος εκπαιδευτικός στην Ελλάδα (φωτο)

Τελευταία από Εκδηλώσεις