Πολεοδομική μεταρρύθμιση: Σχέδια πόλης, χρήσεις γης, όροι δόμησης σε όλη τη χώρα

Μέσα σε 4 χρόνια σχεδόν όλη η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που θα περιλαμβάνουν σχέδια πόλεων, θα καθορίζουν χρήσεις γης και όρους δόμησης και θα οριοθετούν περιοχές προς οικιστική ανάπτυξη και προστατευόμενες περιοχές.

Τάξη στο χάος των περιβαλλοντικών διατάξεων, των οικιστικών και των πολεοδομικών κανόνων φιλοδοξεί να  βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση που έχει πραγματοποιηθεί  στην ιστορία της χώρας.

Το εγχείρημα θα βασιστεί στην εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), που θα καλύψουν το 70% της συνολικής εδαφικής έκτασης της χώρας – και οπωσδήποτε όλες τις περιοχές με οικονομική ή οικονομική δραστηριότητα, ή εγκατάσταση πληθυσμού.

Αναθέσεις μελετών

Τις αμέσως  προσεχείς μέρες θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την ανάθεση εκπόνησης μελετών για τα πρώτα 12 ΤΠΣ, που θα καλύψουν 45 Δήμους (Δημοτικές Ενότητες). Οι μελέτες είναι πιλοτικές και αφορούν περιοχές που χαρακτηρίζονται από ποικιλία γνωρισμάτων (νησιωτικές περιοχές, αστικές και περιαστικές, ορεινές, εθνικής σημασίας κλπ).

Ειδικότερα, ο  Α΄ κύκλος Μελετών ΤΠΣ αφορά στους Δήμους Μεγίστης (Καστελόριζου), Ιθάκης, Καρπάθου-Κάσου, Σύρου-Ερμούπολης, Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων, Αίγινας-Αγκιστρίου, Μάνδρας – Ειδυλλίας Αττικής, Αιγιαλείας, Ήλιδας, Γρεβενών και Κεντρικών Τζουμέρκων.

Αυτές θα αποτελέσουν οδηγό για τους επόμενους 4 κύκλους αναθέσεων που θα ακολουθήσουν και θα καλύψουν 768 Δημοτικές Ενότητες.

Τα ΤΠΣ θα καθορίζουν χρήσεις γης και όρους δόμησης, και παράλληλα θα οριοθετούν οικισμούς, σχέδια πόλης, περιοχές προς πολεοδόμηση, προστατευόμενες περιοχές και ρέματα. Ερχονται ως εξέλιξη των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και των σχεδίων χωρικής οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης.

Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράςμιλώντας στο ΑΠΕ, γίνεται ένας σχεδιασμός «πρωτοφανής όσον αφορά το εύρος του, τη χρηματοδότηση του αλλά και από πλευράς χρόνου ολοκλήρωσης.  Με πάνω από 400 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό θα εκπονηθούν μελέτες, θα γίνουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, θα οριστούν ζώνες μεταφοράς συντελεστή δόμησης, θα γίνει οριοθέτηση οικισμών καιρεμάτων. Όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί. μέσα σε τέσσερα χρόνια, μέχρι το τέλος του 2025».

Κανόνες, ρυθμίσεις, διατάξεις

Με τα ΤΠΣ που αποτελούν την πρώτη δράση, θα οριστούν και θα θεσμοθετηθούν
– χρήσεις γης
– όροι δόμησης
– οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές
– περιοχές προστασίας
– περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων
– περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων
– οδικό δίκτυο, μεταφορές, κατασκευές και περιβαλλοντικά δίκτυα
– μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
– μέτρα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

sofokleousin.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Συγχαρητήρια της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στους Ολυμπιονίκες μας & καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές

Επόμενο Άρθρο

Ευχαριστήριο του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Καστοριάς “ΤΟ ΑΠΟΖΑΡΙ”

Τελευταία από Ελλάδα