Ποιοί και πότε δικαιούνται δωρεάν δικηγόρο και νομική συνδρομή | KoolNews

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια σε Έλληνες πολίτες και αλλοδαπούς, με την προϋπόθεση ότι έχουν νόμιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πολίτες χαμηλού εισοδήματος είναι εκείνοι, οι οποίοι το μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα τους τα τρία τελευταία χρόνια δεν ξεπερνά:

α) για άγαμο το ποσό των 6.000 ευρώ, β) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης το ποσό των 7.000 ευρώ, γ) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με ένα προστατευόμενο τέκνο το ποσό των 8.000 ευρώ, δ) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με δύο προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 9.000 ευρώ, ε) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με περισσότερα προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, όλοι θα πρέπει να έχουν κατά το τελευταίο φορολογικό έτος πριν την υποβολή της αίτησης τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το τριπλάσιο των ανωτέρω ορίων. Εδώ συνυπολογίζεται και το εάν υπάρχουν καταθέσεις του αιτούντος ή των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, σε Τράπεζες (και του εξωτερικού).

Εκτός από τα οικονομικά κριτήρια, δικαιούχοι της δωρεάν νομικής βοήθειας είναι οι άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες, αλλά και όςοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και αναπηρία τουλάχιστον 67%.

Η νομική βοήθεια παρέχεται σε υποθέσεις ιδιωτικού, δημοσίου και ποινικού δικαίου ενώπιον δικαστηρίων οποιουδήποτε βαθμού και δικαιοδοσίας, καθώς και ενώπιον ανακριτικών και προανακριτικών αρχών, αλλά και στις περιπτώσεις εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

Για τις ποινικές υποθέσεις, η νομική βοήθεια παρέχεται αν ο διάδικος δεν έχει δικηγόρο και εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα σε κακουργήματα, σε πλημμελήματα όπου προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους, καθώς και α) για την παράσταση ενώπιον δικαστικού συμβουλίου ή για την άσκηση και την παράσταση στη συζήτηση ενδίκου μέσου κατά της απόφασης του συμβουλίου Εφετών, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης (νόμος 3251/2004), β) για την άσκηση και την παράσταση στη συζήτηση αίτησης επανάληψης της διαδικασίας υπέρ καταδικασμένου, εφόσον έχει επιβληθεί στερητική της ελευθερίας ποινή που δεν έχει ανασταλεί.

Source: Ποιοι και πότε δικαιούνται δωρεάν δικηγόρο και νομική συνδρομή | KoolNews

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος πρόσφυγας βρήκε και παρέδωσε 150.000 ευρώ ! | NEWS247

Επόμενο Άρθρο

ΟΑΕΔ: Παράταση εναλλακτικού τρόπου υποβολής αιτήσεων

Τελευταία από Ελλάδα

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Κυρ. Mητσοτάκη από συλλόγους Εστίασης

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 27/11/2023 Προς: Πρωθυπουργό της Χώρας                                                                                                             κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, Πριν