Ποιοί βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη με αναγνώριση πλασματικών ετών

Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πριν συμπληρώσουν τα νέα όρια ηλικίας, δίνουν σε χιλιάδες και εργαζόμενους τουδημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οι νέες ρυθμίσεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών. Περισσότερο ευνοημένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι με τον συνυπολογισμό του πλασματικού χρόνου θα εμφανισθούν να έχουν συμπληρώσει 25ετία από το 2010, “κλειδώνοντας” έτσι χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σε ηλικία κάτω των 67 ή των 62 ετών κατά περίπτωση μπορούν επίσης να συνταξιοδοτηθούν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, πρώην ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΤΤΑ), οι οποίοι πρωτοασφαλίσθηκαν πριν από το 1993 και με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων συμπληρώνουν τα απαιτούμενα χρόνια εργασίας ως το 2012.

Τα έτη που αναγνωρίζονται  πρέπει να είτε τόσα όσα απαιτούνται για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ως το 2012. Ο νόμος επιτρέπει την εξαγορά ως 4 ετών πλασματικών ετών για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος το 2011, και ως 5 ετών αντίστοιχα για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης το 2012.

Μετά τα 58 μπορούν να αποχωρήσουν οι γυναίκες ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ που συμπληρώνουν με αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου 35ετία ως το 2012. Μετά το 60ό έτος οι άνδρες ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ με τις ίδιες χρονικές προϋποθέσεις (35 έτη ως το 2012 με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών).

 Σ’ αυτά τα Ταμεία και στο Ταμείο Νομικών ισχύουν ειδικά όρια ηλικίας για τις μητέρες.

Πηγή: Sofokleousin.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Μπάσκετ Πρωτάθλημα Εφήβων & Παίδων: Με νίκες συνέχισαν τα τμήματα του Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ !

Επόμενο Άρθρο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τριήμερη σφοδρή κακοκαιρία

Τελευταία από Ελλάδα