Παρασιάστηκε χθές στην Καστοριά το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη «Σασμός» (φωτο)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Μέσα σε ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες στην αυλή του αρχοντικού Ωρολογόπουλου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη.

«Σασμός» είναι ο τίτλος του 6ου κατά σειρά μυθιστορήματος του, με το οποίο ο συγγραφέας μας μεταφέρει στην πατρίδα του την Κρήτη, όπου οι βεντέτες ανοιγοκλείνουν ακόμη και σήμερα ολόκληρες γενιές, ποτίζοντας με μίσος και δημιουργώντας έναν ατέρμονο κύκλο αντεκδίκησης με θύματα ανθρώπους των οποίων το σφάλμα δεν είναι άλλο παρά μόνο το επώνυμό τους.

Ο «σασμός» είναι η πράξη συμφιλίωσης την οποία αποφασίζουν τα αντίπαλα μέρη για να δοθεί τέλος στον κύκλο αίματος.

Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Μίνωας» και το βιβλιοπωλείο ΑΛ – ΠΑ BOOKS, μίλησαν για το βιβλίο ο συγγραφέας και η καθηγήτρια Αγγλικών Ελένη Κονιδάρη. Αποσπάσματα από αυτό, διάβασε η Αθηνά Κιορπελίδου.

«Το βιβλίο αυτό ήταν για μένα «ένα στοίχημα» το οποίο ήθελα να το κερδίσω. Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι αποκλειστικά με ένα τόσο δυνατό έθιμο της πατρίδας μου, έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς πολλοί σπουδαίοι συγγραφείς με τη βεντέτα, αλλά όχι με τον σασμό. Όχι με τον τρόπο που γίνεται και μπορώ να πω, ότι δυσκολεύτηκα στο να αποφασίσω ποια τροπή θα δώσω στην ιστορία έτσι ώστε ο αναγνώστης σε όλη την Ελλάδα, να διαβάσει το βιβλίο και να μην πιστέψει ότι είναι μια υπερβολή του συγγραφέα, αλλά μια πραγματικότητα η οποία συμβαίνει στον τόπο μου, συμβαίνει στην πατρίδα μου και τα παλαιότερα χρόνια συνέβαινε πολύ περισσότερο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Πετρουλάκης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους προσφέροντάς τους ρακή.

«Ο Σπύρος Πετρουλάκης μου έκανε την τιμή να πω δυο λόγια για το τελευταίο του βιβλίο το οποίο έχει να κάνει με την Κρήτη, με τη βεντέτα και με το αντίθετο της βεντέτας, τον σασμό. Ο σασμός, σημαίνει πάρα πολλά για τους Κρητικούς.

Το βιβλίο ξεκινάει με μία βεντέτα η οποία ξυπνά από το παρελθόν και έχουμε μία πλοκή την οποία δεν θα αποκαλύψω. Υπάρχουν πολλές αποκαλύψεις, πολλές ανατροπές», σημείωσε η Ελένη Κονιδάρη.

Τη βραδιά πλαισίωσε μουσικά η χορωδία του Π.Σ Καστοριάς «Βασίλειος Δόϊκος». Μαζί τους, τραγούδησε και ο συγγραφέας το τραγούδι «Ήτανε μια φορά».

Ε.Ψ.