Παπάς έκλεβε επί 19 χρόνια εικόνες και λείψανα Αγίων | NEWS247

κατηγορία : Ελλάδα από

Εξιχνιάστηκαν κλοπές από δύο Ιερούς Ναούς στην Καβάλα και μία Ιερά Μονή, στους νομούς Καβάλας και Ιωαννίνων

Από την Ασφάλεια Καβάλας σχηματίστηκε λοιπόν δικογραφία σε βάρος του ιερόσυλου παπά για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν, ύστερα από ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών, κλοπές από δύο Ιερούς Ναούς και μία Ιερά Μονή, που είχαν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα 1997 – αρχές του 2016, στους νομούς Καβάλας και Ιωαννίνων. Δηλαδή απ’ όταν ο δράστης ήταν μόλις 19 ετών και δόκιμος ιερέας σε εκκλησία της Καβάλας και ύστερα δόκιμος μοναχός σε μοναστήρι των Ιωαννίνων για να φτάσει σήμερα ως ιερέας σε ενορία και πάλι της Καβάλας.

Ο δράστης όλα αυτά τα χρόνια έκλεψε 15 ξύλινες εικόνες Αγίων, αποτμήματα λειψάνων Αγίων, ένα Ιερό Ευαγγέλιο και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο οικίες του 34χρονου και μία αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, καθώς επίσης ένα Ιερό Ευαγγέλιο, μία ξύλινη εικόνα και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων αποδόθηκε στους δικαιούχους του, ενώ ένα Ιερό Ευαγγέλιο, έξι ξύλινες εικόνες Αγίων και 13 εκκλησιαστικά αντικείμενα, απεστάλησαν στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Source: Παπάς έκλεβε επί 19 χρόνια εικόνες και λείψανα Αγίων – Έγκλημα – NEWS247