Παν/στήμο Δυτ. Μακεδονίας: Επίσκεψη στην Ιρλανδία αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού προγράμματος #ExchangeEU (φωτο)

/

Η Περιφέρεια της Ιρλανδίας Midlands φιλοξένησε για 2 ημέρες ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Θεοδουλίδη και στελέχη του Ινστιτούτου Δίκαιης Μετάβασης Ελλάδας για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής #ExchangeEU, το οποίο αποσκοπεί στην ανταλλαγή εφαρμοσμένων πολιτικών μεταξύ των 2 περιοχών μετάβασης (με χρήση τύρφης και λιγνίτη, αντίστοιχα) καθώς και στην διαμόρφωση νέων.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η δημιουργία ισχυρών θεμελίων συνεργασίας των δύο περιοχών που θα επιτρέψουν την υποστήριξη και την προώθηση μίας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης προς τις τοπικές κοινωνίες.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, η ελληνική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε με εργαστήρια και σεμινάρια για το έργο που υλοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ομάδα Μετάβασης της Περιφέρειας Midlands στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις σε σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων των FerbaneBusiness and TechnologyPark, LoughBooraDiscoveryPark, Kilcormac Development Association, LoughRee Access For All, LanesboroFoodHub και Co:worx.

Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν αφορούν τους τρόπους με τους οποίους η Ιρλανδική Περιφέρεια, η οποία βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης για τους πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποίησε τους διαθέσιμους Εθνικούς Πόρους των τελευταίων 5 ετών σε πλήθος έργων και δράσεων με οικονομικό και έντονα κοινωνικό αντίκτυπο. Μεσω αυτών, ανεργοι, υποαπασχολούμενοι, ΑΜΕΑ, μετανάστες και ειδικές ομάδες πληθυσμού έχουν τη δυνατότητα, είτε να απασχολούνται σε έργα – δράσεις της Μετάβασης είτε να τα αξιοποιούν ως χρήστες υπηρεσιών και προϊόντων. Η στρατηγική αυτή δείχνει ότι αποτελεί μια πετυχημένη πρακτική που κινητοποιεί τους πολίτες και ταυτόχρονα τους ευαισθητοποιεί σε θέματα Μετάβασης και Κλιματικής Αλλαγής, ξεπερνώντας τις τακτικές μιας απλής ενημέρωσης επί των εξελίξεων.

Οι Ιρλανδοί συμμετέχοντες στη διήμερη επίσκεψη ήταν μέλη της Ομάδας του Περιφερειακού Προγράμματος Επιχειρήσεων, της Ομάδας Περιφερειακής Μετάβασης Midlands, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Shannon, του TrinityCollege του Δουβλίνου, του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας (CSI), του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Επικοινωνίας της Περιφέρειας, του Laois and OffalyEducation and Training Board, του MidlandsRegionalSkillsForum, της εταιρείας Guidehouse, του Eastern &MidlandsRegionalAssembly, του OffalyLocal Development Company και του OffalyComhairlenanOg.

Προηγούμενο Άρθρο

Πρόσκληση Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Σπύρος Χρυσικόπουλος: Κολύμπησε από τη Ρόδο στο Καστελόριζο σε 64 ώρες χωρίς διακοπή

Τελευταία από Διεθνή