Παναγία των Παρισίων: Τον Δεκέμβριο του 2024 προβλέπεται να ανοίξει τις πύλες της στους επισκέπτες

Οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων συνεχίζονται γοργά μετά την καταστροφική φωτιά του 2019.

Πάνω από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το 2019, όταν ένα μεγάλο μέρος της  Παναγίας των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες. Ο μεγαλειώδης ναός ετοιμάζεται να αναγεννηθεί κυριολεκτικά από τις στάχτες του. Μάλιστα προβλέπεται να ανοίξει τις πύλες της στους επισκέπτες τον Δεκέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση του Ρόμπερτ Ριντ, επικεφαλή για θέματα Τέχνης και Ιδιωτών Πελατών της ασφαλιστικής Hiscox του Loyd’s London, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 8δισ. ευρώ όπως είχε δηλώσει στο Reuters, κρίνοντας και από το κόστος αποκατάστασης του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Πότε παραδίδεται στο κοινό

Μετά την καταστροφή του ναού, υπήρξαν αρκετές προτάσεις για την αποκατάσταση του. Από αυτές κάποιες συνέδεαν το παρελθόν με σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις. Τελικά, όμως η απόφαση που πάρθηκε ήταν η αποκατάσταση της αρχικής μορφής του και με έτσι ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο ανακαίνισης αξίας περίπου 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πανδημία επιβράδυνε τις εργασίες αποκατάστασης του ναού, αλλά τώρα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, οπότε μέσα στο 2023 το καμπαναριό της Νοτρ Νταμ αναμένεται να ξαναβρεί τη θέση του ανάμεσα στα κτίρια της πόλης, αυτή τη φορά ως σύμβολο αναβίωσης.

Ο αρχικός στόχος ήταν να παραδοθεί ολόκληρη μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα γίνουν στο Παρίσι, ώστε να υποδεχτεί το πλήθος των επισκεπτών του, ωστόσο η ημερομηνία εγκαινίων μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και το 2025 αφού βέβαια ανοίξει τις πύλες της για το κοινό.

Πυρετός εργασιών

Πέρα από τις εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών, οι εργάτες απομακρύνουν την στάχτη και τη σκόνη που έχουν οι περίπου 8.000 αγωγοί. Ακόμη, αποκαθίστανται 22 από τους πίνακες του ναού που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα και αποτελούν δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Σαρλ Λε Μπρεν. Σε διαδικασία αποκατάστασης βρίσκεται και το χαλί που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα.

Το δημόσιο ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Notre Dame, ανακοίνωσε ένα νέο κεφάλαιο: την έναρξη κατασκευής των θόλων, του σκελετού της οροφής και του καμπαναριού. Περίπου 30.000 κομμάτια σκαλωσιάς που ζυγίζουν 600 τόνους έχουν τοποθετηθεί για εργασίες στο καμπαναριό.

Η γαλλική Le Bras Frères είναι ανάμεσα στις τουλάχιστον έξι ξυλουργικές κατασκευαστικές εταιρείες που άρχισαν να παραλαμβάνουν έναν αριθμό από τις 1.300 βελανιδιές που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των πλαισίων του καμπαναριού και της στέγης.

Ο Λοράν Μπιέτ, που συμμετάσχει στο έργο, δήλωσε στους Times ότι η ανακατασκευή των πλαισίων έμοιαζε με αυτή της δημιουργίας ενός μοντέλου Lego με μόλις 1800 κομμάτια ξύλου που ζυγίζουν μέχρι 4 τόνους. «Όταν σκέφτεσαι ότι στον 19ο αιώνα είχαν 12 μάστορες και περίπου 40 ακόμα ανθρώπους που εργάστηκαν για το καμπαναριό και οι δουλειές ολοκληρώθηκαν σε έξι με οκτώ μήνες, αισθάνεσαι ταπεινότητα».

Δείτε το βίντεο

in.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Δήμος Νεστορίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης για την ορθή εφαρμογή των συστημάτων χωριστής διαλογής βιοαποβλήτων

Επόμενο Άρθρο

“Μουσική Άνοιξη”: Πρόβες των Μουσικών Συνόλων στον χώρο του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς (φωτο)

Τελευταία από Διεθνή