Ο οπακ «Μύησις» εκπροσώπησε για άλλη μιά φορά επάξια την Ελλάδα και πρόβαλε την Καστοριά στο Διεθνές Φεστιβάλ Μεταμφιεσμένων “Σούρβα” στο Πέρνικ Βουλγαρίας (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

//

Για άλλη μιά φορά η “Μύησις” εκπροσώπησε επάξια την Ελλάδα αλλά και πρόβαλε την Καστοριά, αυτή τη φορά, στην κορυφαία και θεαματικότερη πολιτιστική εκδήλωση του είδους αυτού της Βουλγαρίας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη Πέρνικ.

Πρόκειται, για το Διεθνές Φεστιβάλ  “Σούρβα” ή ‘Κούκερι”, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μεταμφιεσμένων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και το οποίο διεξάγεται τις τρεις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου όπου συμμετέχουν χιλιάδες μεταμφιεσμένοι από διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας, καθώς κι απ’ όλο τον κόσμο.

Τα “Σούρβα” ή “Κούκερι”, είναι μία παράδοση Θρακικής  προέλευσης – στα αρχαία χρόνια οι Θράκες τελούσαν εκδηλώσεις μεταμφιεσμένων προς τιμή του θεού Διόνυσου – και οι άνδρες είναι ντυμένοι με πολύχρωμες στολές και  τρομακτικές μάσκες. Καθένας τους έχει επίσης μια δερμάτινη ζώνη τυλιγμένη γύρω από τη μέση με μεγάλα χάλκινα κουδούνια (τσάνοβε).

Προσκεκλημένη λοιπόν από τον Δήμο του Πέρνικ – ο οποίος διοργανώνει αυτή την κορυφαία για τη Βουλγαρία πολιτιστική εκδήλωση και η οποία τελεί υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ – η ¨Μύησις”, συμμετείχε με πολυπληθή αποστολή, συνοδεία εξαιρετικής παραδοσιακής ορχήστρας, την οποία αποτελούσαν οι Γιάννης Μαύρος κλαρίνο, Θεόφιλος Γεωργίου τρομπέτα, Κολκίδης Δημήτρης ακορντεόν – κρουστά και Στέργιος Βασιλειάδης κρουστά, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις, αποκομίζοντας παράλληλα μοναδικές εμπειρίες, από τους πάνω από δέκα χιλιάδες καρναβαλιστές 15 κρατών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Το απόγευμα της 1ης μέρας, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του φεστιβάλ παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και το πρωϊ της επομένης, σ’ έναν καταπληκτικό πεζόδρομο, στο Πέρνικ, παρουσία χιλιάδων θεατών, ξεκίνησε με απόλυτη τάξη, η φαντασμαγορική παρέλαση των χιλιάδων καρναβαλιστών, όπου σε επιλεγμένο σημείο, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, το μπουλούκι της κάθε χώρας, παρουσίαζε ένα παραδοσιακό ολιγόλεπτο χορευτικό. Εδώ η “Μύησις”, καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, όπως και σε όλη την παρέλαση, για την ζωντάνια και το κέφι της, στους ρυθμούς των Καστοριανών “Ραγκουτσαριών”.

Στο τέλος της παρέλασης, το κάθε γκρούπ, μπροστά στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης, παρουσίαζε ένα δρώμενο. Και εδώ η “Μύησις” καταχειροκροτήθηκε, με τον γάμο παρωδία που παρουσίασε. Αργότερα το βράδυ της ίδιας μέρας, στον εσωτερικό χώρο του πολιτιστικού κέντρου, πραγματοποιήθηκε κοινό γλέντι όλων των συμμετεχόντων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγο μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος του οπακ “Μύησις” Παναγιώτης Κώττας, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Πέρνικ Stanislav Vladimirof, όπου έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Πρόεδρος της “Μύησις” πρόσφερε στον Δήμαρχο του Πέρνικ δύο φωτογραφικά λευκώματα της Καστοριάς, ένα εκ μέρους της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη και ένα εκ μέρους του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη.

Το πρωϊ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου, πρίν την αναχωρησή της για την Καστοριά, η αποστολή της “Μύησις” ξεναγήθηκε σε αξιοθέατα της χιονισμένης Σόφιας.

Συγχαρητήρια στα μέλη του οπακ “Μύησις” για την καθ’ όλα άρτια οργάνωση αυτής της αξέχαστης επίσκεψης – εκδρομής.

(στο φωτορεπορτάζ και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από άλλα κράτη)

fonikastorias.gr Στέργιος Γ. Ιατρού

Προηγούμενο Άρθρο

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Ολοκλήρωση Επιμορφωτικού Προγράμματος για εκπαιδευτικούς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο

Επόμενο Άρθρο

Αποτελέσματα του Φόρουμ για τον Θρησκευτικό Τουρισμό ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Καστοριά, 24-26 Ιανουαρίου 2023 (φωτο)

Τελευταία από Διεθνή