Ο Κωνσταντίνος Καβάφης πάει σχολείο και συγκεκριμένα, στα σχολεία της Καστοριάς φέρνοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες σε επαφή με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί εδώ και τέσσερα χρόνια το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας.
Μεταξύ των σχολείων που επιλέχθηκαν φέτος ήταν και σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε σχολεία της περιοχής μας το διάστημα 1 – 7 Απριλίου και το παρακολούθησαν περίπου 100 μαθητές και μαθήτριες.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στον χώρο του 2ου Γυμνασίου Καστοριάς, αναφέρθηκαν στους στόχους της συγκεκριμένης δράσης.
«Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργική εμπλοκή με το έργο του αλεξανδρινού ποιητή και αυτό γίνεται με έναν πολύ ενδιαφέρον τρόπο, φέρνοντας την καβαφική ποίηση σε επαφή με τις πλέον αναπάντεχες των τεχνών. Αυτό λοιπόν έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς τα παιδιά ανταποκρίθηκαν, πώς τα παιδιά ξαναδιαβάζουν τον Καβάφη μέσα από τα κόμικς, μέσα από τη μουσική, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε χιπ – χοπ, φέτος έχουμε ηλεκτρονικό ήχο, πώς ο Καβάφης γεμίζει το σχολείο με γλυπτά, με εγκαταστάσεις, πώς ο Καβάφης γίνεται ψηφιακό διαδραστικό έργο, πώς ο Καβάφης γίνεται φωτογραφία κλπ.
Είμαστε πάντα πολύ χαρούμενοι όταν παιδιά τα οποία θεωρούσαν ότι γνωρίζουνε την ποίηση του Καβάφη με έναν τρόπο, ξαναβλέπουν το καβαφικό έργο μέσα από ένα πολύ βιωματικό εργαστήριο, γράφουν τα δικά τους ποιήματα, τραβούν τις δικές του φωτογραφίες, τα συνταιριάζουν, γράφουν τα δικά τους ψηφιακά έργα, φτιάχνουν τη δική τους μουσική και καινούργιες αφηγήσεις», δήλωσε project manager του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση Θοδωρής Χιώτης.
«Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι από τα παιδιά της Καστοριάς. Τα παιδιά είναι εντυπωσιακά τόσο όσο αφορά το γενικό τους επίπεδο, το πώς μιλάνε ελληνικά, το πώς σκέφτονται, αλλά αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσο στη δημιουργικότητα, στη δυνατότητα αυτόνομης και δυναμική σκέψης, στην επαφή τους με εντελώς καινούργια αντικείμενα και στην ομαδικότητα.
Αυτά δεν είναι πάρα πολύ συνηθισμένα πράγματα, έξυπνα παιδιά ή παιδιά καλού επιπέδου ή παιδιά μοναχικά δημιουργικά μπορεί να συναντήσεις και αλλού. Εδώ συναντήσαμε όλα μαζί τα δεδομένα σε μια ομάδα αρκετά μεγάλη», ανέφερε η ποιήτρια Μαρία Τοπάλη.
Τους συντελεστές του προγράμματος ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην Καστοριά, ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Χαράλαμπος Σαββίδης.
Μεταξύ των παιδιών που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη δράση ήταν και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Καστοριάς Αγνή Αλχασίδου, Φρειδερίκη Κωνσταντίνου και Ελπίδα Μπέντου οι οποίες δήλωσαν ενθουσιασμένες από τη συμμετοχή τους σε αυτή γιατί όπως είπαν, απέκτησαν καινούργιες εμπειρίες.
Ε.Ψ.