Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος στην Καστοριά

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού και οι νέες εξελίξεις, ήταν το θέμα της εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε την Παρασκευή 24 Ιουνίου το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Καστοριάς στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας.

Ομιλητής ήταν ο γνωστός εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

Τον προσκεκλημένο, καλωσόρισε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Σταύρος Νικολάου.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Μπούρλος, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις νέες εξελίξεις που προδιαγράφονται με την εφαρμογή του ασφαλιστικού, σε όλες τις επαγγελματικές τάξεις και στους συνταξιούχους.

«Για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη εξέλιξη στην οικονομία. Πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί η ανεργία η οποία κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, να κινηθεί η αγορά να αναπτυχθεί η οικονομία, να φύγουμε από την ύφεση γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση, εισροή εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα που είναι   απαραίτητη για να λειτουργεί ισορροπημένα. Να μπορεί δηλαδή να χορηγεί τις παροχές που έχει δώσει μέχρι τώρα στους συνταξιούχους κι από κει και πέρα να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, έτσι όπως οριοθετούνται από το νομικό πλαίσιο που ισχύει.

Δημιουργείται ένα νέο τοπίο με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι οι αγρότες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε υψηλό ποσοστό αυτών των κατηγοριών υπάρχει επιβάρυνση σημαντική. Ιδίως σ’ αυτούς που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα. Υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες βέβαια που θα πληρώνουν λιγότερα απ’ ότι στο παρελθόν. Έχω σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα υπάρχει δυνατότητα στις κατηγορίες που αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που είναι σε πολλές περιπτώσεις πολλές. Οι ασφαλιστικές εισφορές δηλαδή ανεβαίνουν πάρα πολύ και δεν είναι μόνο ότι ανεβαίνουν ως ποσοστό επί του εισοδήματος, δημιουργούνται και πολλαπλές υποχρεώσεις», τόνισε.

Σχετικά με τις αλλαγές που θα υπάρξουν στις συντάξεις. ο κ. Μπούρλος είπε: γι’ αυτούς που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, οι συντάξεις δεν είναι αντίστοιχες των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Οι συντάξεις που στηρίζονται σε περιορισμένο χρόνο ασφάλισης και σε χαμηλότερες συντάξιμες αποδοχές, διατηρούνται εν πολλοίς στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν, μικρές διαφοροποιήσεις υπάρχουν, αλλά εκεί που έχουμε εκτεταμένο χρόνο ασφάλισης με τον νέο τρόπο υπολογισμού πάμε σε χαμηλότερες συντάξεις απ’ ότι στο παρελθόν».

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο εργατολόγος, απήντησε σε ερωτήσεις που έθεσε το ακροατήριο.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Καστοριανούς συντρόφους του Ρήγα Φεραίου, αδελφούς Εμμανουήλ

Επόμενο Άρθρο

Συνάντηση Χορωδιών στον αύλειο χώρο της Κουμπελίδικης

Τελευταία από Τοπικά Νέα