Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καστοριά (φωτογραφίες)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν χθές τα Θεοφάνεια στην Καστοριά.

Το πρωί, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καστοριάς κ. Σεραφείμ.Στη συνέχεια κλήρος και λαός μετέβησαν στην περιοχή του Σταυρού όπου έγινε ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του σταυρού.

Έξι τολμηροί κολυμβητές μεταξύ των οποίων και ένας ηλικιωμένος επισκέπτης από την Ουγγαρία, βούτηξαν στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον σταυρό.

Τον σταυρό ανέσυρε, ο Πέτρος Καλύβας.

«Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, υγεία, ευλογία και φώτιση σε όλους», δήλωσε ο Πέτρος Καλύβας.

Ο Μητροπολίτης στις δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή την επιφανή ημέρα της πίστεώς μας, απευθύνω τις πλέον εγκάρδιες και θερμότατες ευχές μου στους πολυαγαπητούς μου Καστοριανούς. Αυτούς που συνεχίζουν παρά τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες να ζουν στο μετερίζι αυτό της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Τη βυζαντινή Καστοριά. Την πόλη των μαρτύρων και των ηρώων.

Απευθύνω εγκάρδιες ευχές σε όλους εκείνους που θέλησαν τα φετινά Θεοφάνεια, έστω με αυτόν τον ολικό παγετό που επικρατεί στην επαρχία μας αλλά και σε ολόκληρη την πατρίδα μας, να έρθουν εδώ στη βυζαντινή Καστοριά, να γιορτάσουν στην αρχόντισσα ολοκλήρου της πατρίδος μας, Θεοφάνεια ορθόδοξα.

Σε όλους αυτούς και σε όλους όσοι ζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, τις πλέον εγκάρδιες ευχές για υγεία, δύναμη και κουράγιο.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι: να ζούμε ορθόδοξα, να ζούμε παραδοσιακά, να ζούμε καστοριανά, να ζούμε μακεδονικά. Γιατί η Μακεδονία μας είναι αυτό το οποίο μας συνέχει, γιατί η Μακεδονία μας είναι αυτό το οποίο μας μαγνητίζει. Ως Έλληνες, ως ορθόδοξοι, ως Μακεδόνες, πρέπει οπωσδήποτε να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, την καταγωγή μας και την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά. Γεμάτα υγεία».

Ε.Ψ.