Ο Δήμος Καστοριάς συμμετείχε στην εκδήλωση PEACE ROAD BALKANS 2018 (φωτο)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Νέοι ποδηλάτες από την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, την Ασία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα κ.α ήρθαν χθές στην Καστοριά.

Όλοι τους, συμμετείχαν στην εκδήλωση Peace Road Balkans την οποία διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ειρήνης στο πλαίσιο της οποίας διέσχισαν με τα ποδήλατά τους 1.500 χιλιόμετρα για να μεταδώσουν μηνύματα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Η διαδρομή που ακολούθησαν ήταν: Σερβία – ΠΓΔΜ, Αλβανία και κατέληξαν στην Καστοριά όπου μαζί με ποδηλάτες από την περιοχή μας διέσχισαν τον μικρό γύρο της λίμνης ξεκινώντας από το πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας και τερμάτισαν στο ίδιο σημείο. Στη συνέχεια στο Ενυδρείο, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της εκδήλωσης Peace Road Balkans. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς και τη συντόνισε η αντιδήμαρχος Τουρισμού – Αθλητισμού – Επιχειρηματικότητας και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Άννα Πετσάλνικου.

Στην αρχή, προβλήθηκε βίντεο σχετικό με την πόλη την πόλη μας. Ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής καλωσορίζοντας τα μέλη της αποστολής τόνισε: « Εμείς εδώ στην Καστοριά, πιστεύουμε στην ανοιχτή κοινωνία. Χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς στείρες αντιλήψεις. Η εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά, ουσιαστικά   υπηρετεί αυτόν τον σκοπό . Μια ανοιχτή κοινωνία. Όλοι οι πολιτισμοί έχουν κάτι να δώσουν ο ένας στον άλλον. Παραδόσεις, αντιλήψεις, σκέψεις. Επωφελεία του γενικότερου καλού και της ειρήνης . Και σ’ αυτό είμαστε ανυποχώρητοι.

Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε παράλληλα και στην Καστοριά λέγοντας: «Στην περιοχή μας έχουν αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα όπως το περιέγραψαν ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης και άλλοι φιλόσοφοι αλλά και η έννοια ορθοδοξίας η οποία αποδεικνύεται από τις 72 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που υπάρχουν στην πόλη, αποδεικνύεται από τα μοναστήρια που υπάρχουν σε όλη την περίμετρο του Δήμου Καστοριάς, αποτυπώνεται ο γενικότερος πολιτισμός ανά τους αιώνες με τα αρχοντικά που υπάρχουν» και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι κοινωνίες κάποτε έκαναν ένα βήμα μπροστά με τα πόδια. Σήμερα κάνουν ένα βήμα μπροστά με τα ποδήλατα. Το σημαντικότερο όμως είναι να κάνουν ένα βήμα μπροστά με τη σκέψη και τις αντιλήψεις».

Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμούς, ο ειδικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ειρήνης Sung Soo Cho, ο Αλβανός αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Νεολαίας και Αθλητισμού, o πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ειρήνης στην Αλβανία Gaqo Apostoli ο οποίος έκλεισε την ομιλία του τραγουδώντας το τραγούδι της Celine Dion «Power of love» και ο Νίκος Κωστάρας, από τον Σύλλογο Ορεινών Δραστηριοτήτων Καστοριάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ειρήνης έδωσαν στον δήμαρχο Καστοριάς Ανέστη Αγγελή αναμνηστικό δίπλωμα και τη σημαία της ειρήνης, την οποία με τη σειρά του παρέδωσε σε εκπρόσωπο των ποδηλατών της Καστοριάς.

Ανακοίνωση της Ι.Μ. Καστοριάς για την εκδήλωση Peace Road Balkans 2018

Με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς εξέδωσε ανακοίνωση η οποία ανέφερε τα εξής: «Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς ενημερώθηκε από τη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων για την εκδήλωση «PEACE ROAD BALKANS 2018» που θα διεξαχθεί στην Καστοριά σήμερα, 21 Οκτωβρίου 2018. Στην εκδήλωση αυτή συμμετέχει, σύμφωνα με το δικό του δελτίο τύπου, και ο Δήμος Καστοριάς.

Οργανωτής και εμπνευστής αυτής της εκδήλωσης φέρεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ειρήνης (UPF). Στην ιστοσελίδα τους και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο : http://www.upf.org/founders/rev-dr-sun-myung – moon, αναφέρεται ως ιδρυτής της Ομοσπονδίας ο Κορεάτης Sun Myung Moon, γνωστός ως «μεσσίας» και αρχηγός της αίρεσης «Ενωτική Εκκλησία του Μουν», η οποία είναι καταχωρημένη στο «Εγχειρίδιο αιρέσεων και παραχριστιανικών ομάδων», επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου αναγράφονται επικίνδυνες παραθρησκευτικές ομάδες, σέκτες, αιρέσεις, κ.α.

Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, ακολουθώντας τη γραμμή της Εκκλησίας και τις υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου, προτρέπει τους πιστούς να μην παρευρεθούν στην ως άνω εκδήλωση, καθώς τα κίνητρα των οργανωτών της παραμένουν αμφίβολα. Εφιστά δε την προσοχή σε όσους έχουν την αρμοδιότητα της παροχής υπηρεσιών σε παρόμοιες «πολιτιστικές εκδηλώσεις» και της σχετικής αδειοδότησης να ενημερώνονται πρώτα από τους καθ΄ ύλην αρμοδίους».

Στην ανακοίνωση της εκκλησίας απήντησε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εκκλησία κάνει τη δουλειά της και σεβόμαστε τις απόψεις της. Ο Δήμος κάνει αυτό που πρέπει επωφελεία της τοπικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στο Δήμο Καστοριάς. Πρεσβεύουμε μια ανοιχτή κοινωνία και αν θέλω να τονίσω κάτι είναι το ότι η ορθοδοξία είναι τόσο ισχυρή που πρέπει να μεταδώσει οπουδήποτε τα μηνύματά της».

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι στα ενημερωτικά έντυπα που μοίρασαν τα μέλη της αποστολής του Peace Road Balkans 2018 τα Σκόπια, ναί μεν στον χάρτη αναφέρονται Macedonia (FYROM), στο κείμενο όμως αναφέρονταν ως σκέτο Μacedonia.

Ε.Ψ . – Σ.Ι.