Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς για το πολυμηχάνημα διαχείρισης καλαμώνων στη λίμνη

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει έως τις 22 Ιουλίου η Π.Ε Καστοριάς, τις προδιαγραφές του πολυμηχανήματος διαχείρισης καλαμώνων στη λίμνη μας και καλεί όσους επιθυμούν να υποβάλλουν προτάσεις ή να κάνουν παρατηρήσεις.

Traveler
Traveler

Στους λόγους για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η συγκεκριμένη διαδικασία, αναφέρθηκε ο Aντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Κοίταξα τις δυο προδιαγραφές που προηγήθηκαν και είχαν βγει από την ΑΝΚΟ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Υπήρχαν αστοχίες, γι΄αυτό και δικαιολογώ τους μηχανολόγους και όλους αυτούς που εργάζονται σε εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να μας προμηθεύσουν τα μηχανήματα. Όντως, μερικές λεπτομέρειες ήταν αδύνατο να κατασκευαστούν και γι΄αυτό θεωρώ ότι δεν βρέθηκε ανάδοχος στους προηγούμενους διαγωνισμούς.

Για παράδειγμα, στις τεχνικές προδιαγραφές υπήρχε όρος να τοποθετηθεί κλιματισμός στην καμπίνα του οδηγού. Αυτό εγώ το θεώρησα χωρίς βάση γιατί και ιπποδύναμη θα έπαιρνε από τον κινητήρα και οι κατασκευαστές, δεν θα μπορούσαν να τον εγκαταστήσουν μέσα στην καμπίνα. Επομένως το βγάλαμε από τις τεχνικές προδιαγραφές.

Βγάλαμε επίσης τον όρο που υπήρχε να κινείται με 50 ντεσιμπέλ θόρυβο το πολυμηχάνημα . 50 ντεσιμπέλ δεν έχει ούτε το air condition.

Υπήρχαν απόψεις να μπει στον διαγωνισμό αμφίβιο ερπυστριοφόρο μηχάνημα. Δεν το προκρίναμε γιατί δεν θέλαμε ούτε στο ελάχιστο ένα αμφίβιο μηχάνημα να αναμοχλεύει τον βυθό της λίμνης και να δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα. Έπειτα, ένα αμφίβιο μηχάνημα δεν μπορεί να μπει απ’ όλα τα μέρη της λίμνης.

Ανοίξαμε τις τεχνικές προδιαγραφές και κοιτάξαμε τι θέλουμε. Θέλουμε ένα μηχάνημα να κόβει τα χόρτα, να τα φορτώνει πάνω του και στο τέλος να μπορεί με κάποιον τρόπο να   τα ξεφορτώσει στην παραλία.

Για να διευκολύνουμε τους υποψήφιους κατασκευαστές αλλά και κάποιους οι οποίοι έχουν γνώσεις, βγάλαμε σε δημόσια διαβούλευση, όλους αυτούς τους όρους να ακούσουμε τη γνώμη και κάποιων άλλων που είναι ειδικοί και θα τους λάβουμε υπόψη», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Ανέφερε επίσης, ότι μετά το πέρας της διαβούλευσης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο το πολυμηχάνημα θα είναι έτοιμο.

   Εξάλλου, τον Απρίλιο η Π.Ε Καστοριάς είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να προβεί στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με σκοπό την εκπόνηση της «Μελέτης καθορισμού των βέλτιστων «εποχικών» στάθμεων για τη λίμνη της Καστοριάς». Για το θέμα αυτό ο κ. Αδαμόπουλος επρόκειτο να κάνει σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την οποία όμως τελικά την απέσυρε.

«Η στάθμη της λίμνης για μας, είναι ένα μεγάλο θέμα γιατί εκτός του ότι πρέπει να διαχειριστούμε το ύψος, θα πρέπει να γνωρίζουμε και πώς θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε τα φράγματα, αλλά και να διαχειριστούμε και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της παραλίμνιας περιοχής που συνεχώς έβλεπαν πλημμυρικά φαινόμενα στα χωράφια τους και στα σπίτια τους.

Έπρεπε να κάνουμε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία οι ειδικοί θα προσδιόριζαν το βάθος που θα πρέπει να έχει η λίμνη κάθε εποχή.

Γι΄αυτό προχωρήσαμε στη συνεργασία αυτή με το ΕΜΠ. Όμως, δήλωσε αδυναμία να διαχειριστεί με τη συγκεκριμένη μελέτη το οικοσύστημα.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας στη στάθμη της λίμνης και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτή. Αυτό δεν μπορούσε να το διαχειριστεί το Πολυτεχνείο. Με την προγραμματική σύμβαση που πήγαμε να υπογράψουμε, θα υπήρχαν προβλήματα και ως προς την πληρωμή της μελέτης και στην ολοκλήρωσή της». Ανέφερε ο κ. Αδαμόπουλος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατεθεί η διαχείριση του οικοσυστήματος της λίμνης σε άλλον φορέα και στο ΕΜΠ να ανατεθεί άλλος τομέας.

«Το Πολυτεχνείο είναι ένα αναγνωρισμένης αξίας εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ίσως μπορέσουμε με κάποιον τρόπο να ξεπεράσουμε ορισμένα προβλήματα στα οποία κολλούσε η προγραμματική σύμβαση η οποία δεν θα ισχύσει», κατέληξε.

Ελένη Ψωμαδάκη

 

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη τοπικού κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κόμματος «Κανένας στο Περιθώριο»

Επόμενο Άρθρο

Οι Lemonostifel στην πρώτη μέρα της συνέχειας του Φεστιβάλ της Αυλής ! (φωτογραφίες + βίντεο)

Τελευταία από Τοπικά Νέα