(Πηγή: Associated Press)

Ουκρανία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Έρχονται κυρώσεις στη Ρωσία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, δημοσίως για την κρίση στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, που, μαζί με τους συμμάχους τους στο NATO, εντείνουν τις προσπάθειες για να αποτρέψουν όπως λένε τη Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, ενώ προετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα και η Ρωσία επιδίδεται και σε άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες με στόχο την Ουκρανία, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωνε προ ημερών η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕΛίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. Το Κίεβο αξίωσε χθες Κυριακή η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει κατά μήκος των συνόρων και να συνεχίσει τον διάλογο με τους δυτικούς εάν επιθυμεί «σοβαρά» να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων.

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο επισείουν από την πλευρά τους την απειλή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Το Λονδίνο διεμήνυσε πως θα βάλει στο στόχαστρο ρωσικά συμφέροντα που «ενδιαφέρουν άμεσα το Κρεμλίνο». Στην Ουάσινγκτον, δύο βουλευτές, ένας Δημοκρατικός κι ένας Ρεπουμπλικάνος, διαβεβαίωσαν ότι το Κογκρέσο βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Στο οπλοστάσιο των κυρώσεων για τις οποίες γίνεται λόγος από Λονδίνο και Ουάσινγκτον συγκαταλέγονται μέτρα με στόχο τον στρατηγικής σημασίας αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, καθώς και την πρόσβαση των Ρώσων στο δολάριο, το κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές.

Προηγούμενο Άρθρο

Ζ. Τζηκαλάγιας: Ένα χρόνο μετά χωρίς απάντηση για το τι προκάλεσε την έκρηξη-κατάρρευση του Ξενοδοχείου Τσάμης

Επόμενο Άρθρο

“Οι λιχουδιές της Όλγας”: Δείτε το σημερινό μενού 31/01

Τελευταία από Διεθνή