Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Καστοριάς (φωτογραφίες)

Με επισημότητα έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του Δημάρχου των Δημοτικών και των Τοπικών Συμβούλων του Δήμου Καστοριάς, στο κατάμεστο από κόσμο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο.

Ο Σεβασμιότατος, δώρισε στον Δήμαρχο μία εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι προστάτιδα  της Καστοριάς.

Ακολούθησε η ορκωμοσία  του δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς οι βουλευτής Νέας  Δημοκρατίας Καστοριάς Μαρία Αντωνίου και ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης  Κορεντσίδης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και τις ενέργειες που έγιναν την τετραετία που πέρασε στον Δήμο και κάλεσε την αντιπολίτευση σε συνεργασία με γνώμονα το καλό της Καστοριάς.

“Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές οι πολίτες του Δήμου Καστοριάς έδωσαν στον  συνδυασμό μας την ξεκάθαρη εντολή για συνέχιση της τεράστιας προσπάθειας που έγινε με όλες εκείνες τις ενέργειες που έγιναν έγκαιρα, έγκυρα και μεθοδικά για να μπει ο Δήμος Καστοριάς σε μία αναπτυξιακή και ανοδική πορεία.

Και δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι εκλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη δημοτική αρχή στον Δήμο Καστοριάς, έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια.

Η  εντολή αυτή αποτελεί για μένα προσωπικά πολύ μεγάλη τιμή έχοντας όμως παράλληλα συναίσθηση της ευθύνης για να ανταποκριθώ με συνέπεια στην απόφαση αυτή των  συμπολιτών μου οδηγώντας τον Δήμο μας ακόμη πιο ψηλά. Δεν σας κρύβω, ότι όλη η  προηγούμενη περίοδος ήταν μία δύσκολη διαδρομή με πολλά εμπόδια γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αμέσως μόλις αναλάβαμε βρεθήκαμε σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Ήρθαμε αντιμέτοποι με πρωτοφανείς καταστάσεις. Πανδημία και συνθήκες πολέμου οι οποίες επέφεραν οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Καστοριάς έπρεπε να διαχειριστεί και να διορθώσει παθογένειες του παρελθόντος.

Ωστόσο δεν του βάλαμε κάτω και δεν χάσαμε χρόνο αναζητώντας φθηνές δικαιολογίες.

Αξιοποιώντας στο σύνολο το προσωπικό του Δήμου, εφαρμόσαμε ένα λειτουργικό πρόγραμμα πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες έγκαιρα και μεθοδικά για να μπει ο Δήμος Καστοριάς σε μία αναπτυξιακή και ανοδική πορεία.

Με εντατική προσπάθεια και δουλειά καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις σε χρόνια οικονομικά προβλήματα που τα ταλάνιζαν τον Δήμο και τις υπηρεσίες του, αλλά και σε προβλήματα καθημερινότητας.

Πετύχαμε να μηδενίσουμε τα χρέη του Δήμου.

Να ψηφιοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία των υπηρεσιών και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του δημότη.

Κυρίως όμως δώσαμε έμφαση στην μέγιστη απορρόφηση χρηματοδοτήσεων των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων πετυχαίνοντας να υπερδιπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου με δεκάδες έργα μικρά και μεγάλα.

Έργα, που κάποιοι τα χαρακτήρισαν προεκλογικά.

Τα έργα αυτά όμως ούτε σταμάτησαν, ούτε εξαφανίστηκαν μετά τις εκλογές.

 Ποτέ μέχρι σήμερα στον Δήμο μας μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν δεν εντάχθηκαν και δεν ξεκίνησαν τόσα πολλά έργα.

Αναπτύξαμε ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο μέ χρηστή  διοίκηση, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Βασικοί μας πυλώνες η δημοκρατική  λειτουργία, η ίση αντιμετώπιση των πολιτών, η συλλογικότητα, στην λήψη των αποφάσεων.

Και είμαι περήφανος που τελικά σταθήκαμε με αίσθημα ευθύνης δίπλα σε κάθε μία και καθένα ξεχωριστά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Δημιουργήσαμε παράλληλα τις προϋποθέσεις ώστε η Καστοριά να συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Την τετραετία που διανύσαμε η ιστορία κατέγραψε ότι ο Δήμος Καστοριάς βρίσκεται πλέον στην δεύτερη θέση σε απορρόφηση κονδυλίων και σε αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, όταν το 2019 βρισκόταν στην τελευταία θέση ουραγός και θεατής των ανταγωνιστών του.

Προφανώς και γνωρίζω ότι δεν τα κάναμε όλα. Ο δρόμος παραμένει  μακρύς και ανηφορικός.

 Για να τα αντιμετωπίσουμε όμως θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ο καθένας από την θεσμική του ιδιότητα αφήνοντας πίσω όλα όσα μας χωρίζουν, ώστε με την συνεργασία και την κινητοποίηση όλων των υγειών δυνάμεων του τόπου να καταφέρουμε ότι καλύτερο και αποτελεσματικότερο για την Καστοριά μας.

Οι  εκλογές αποτελούν παρελθόν. Κρίθηκαν τελεσίδικα πρόσωπα και προγράμματα.

Οι πολίτες έταξαν τον καθένα με την ψήφο τους άλλον στην πλειοψηφία και την διοίκηση του δήμου και άλλον  στον ρόλο της  μειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

Ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι και θα είναι πάντα λειτουργικός και σεβαστός.

Οι προτάσεις απαραίτητες, η κριτική καλοδεχούμενη. Αρκεί όμως να είναι δίκαια και αντικειμενική βασισμένη σε αλήθειες  και όχι σε τοξικότητες.

Όλοι μας επομένως πρέπει να προσφέρουμε τα μέγιστα, ο καθένας από το πόστο που τον επέλεξαν οι πολίτες με την ψήφο τους, χωρίς φανατισμούς χωρίς δόγματισμούς που έχουν στόχο προσωπικές βλέψεις και επιδιώξεις, αλλά με σταθερή  προσήλωση στην  δίκαιη και αντικειμενική συνεισφορά μας.

Οι υπονομευτικές για το έργο της δημοτικής αρχής ενέργειες που σαν στόχο θα έχουν την δημιουργία εμποδίων στην ανάπτυξη του τόπου μας δεν θα έχουν καμία θέση στη θητεία μας και θα μας βρουν απέναντι μη  επιτρέποντας να κάνουν κακό στον Δήμο και στους δημότες του”, τόνισε μεταξύ άλλων και δεσμεύτηκε για την τήρηση και υλοποίηση όσων υποσχέθηκαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του προεκλογικά.

 “Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση και ζήλο συνεχίζοντας να είμαστε δίπλα στους συνδημότες μας. 

 Σας καλώ και πάλι, να  συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά για το μέλλον της περιοχής μας που πρέπει και θα είναι λαμπερό και αισιόδοξο.

Για ακόμη καλύτερους οικονομικούς δείκτες, για περισσότερες και καλύτερες προϋποθέσεις για την επιχειρηματικότητα, για μεγαλύτερη ανάπτυξη στον επικερδή και αναπτυσσόμενο κλάδο του  τουρισμού, για ακόμη πιο δυνατό πρωτογενή τομέα, για να  δημιουργηθούν όσες το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας, για να κληροδοτήσουμε έναν υγιή δυνατό και άκρως λειτουργικό Δήμο στις επόμενες γενιές.

Ολοι μαζί, μπορούμε να βάλουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν και να αξιοποιήσουμε όσα  μας ενώνουν με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο που ζούμε και κατοικούμε και με το αίσθημα της προσφοράς που μας διακατέχει”, κατέληξε.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την υπογραφή πρακτικού της ορκωμοσίας από τον Δήμαρχο Καστοριάς,  τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους.

fonikastorias.gr Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Ψήφισμα του Μορφωτικού Συλλόγου “Η ΟΡΕΣΤΙΣ” Άργους Ορεστικού για τον θάνατο του Ιωάννη Καλύβα

Επόμενο Άρθρο

Νέα φαινόμενα βανδαλισμών στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του Δήμου Καστοριάς

Τελευταία από Τοπικά Νέα

“Οι λιχουδιές της Όλγας”: Δείτε το σημερινό μενού 21/2

Καλημέρα  Το μενού σήμερα Τετάρτη στις λιχουδιές:Καλαμαράκια κοκκινιστάΚρεατόσουπαΓεμιστά λαδεράΚοτόπουλο γιουβέτσιΦασολάδαΜπριάμ λαχανικώνΨαρόσουπα Σαλάτες:Πικάντικη 4,00€Παντζάρια 4,00€Πράσινη σαλάτα (μαρούλι,κόκκινη