Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Άμεση ανάγκη για τροποποίηση των κριτηρίων μεταθέσεων των στελεχών των Ε.Δ. της χώρας με τέκνα που προετοιμάζονται για πανελλήνιες εξετάσεις»

//

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, με τη συνυπογραφή 21 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχετικά με την έλλειψη πρόνοιας για τη μη πραγματοποίηση μετάθεσης/μετακίνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν στην οικογένεια υπάρχει τέκνο που προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Είναι φανερό ότι το Υπουργείο πρέπει να μεριμνήσει για τις περιπτώσεις αυτές και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συνυπολογιστεί στα κριτήρια μεταθέσεων των στελεχών των Ε.Δ. τόσο η προετοιμασία των τέκνων για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Γραφείο Τύπου Ολυμπίας Τελιγιορίδου

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 Θέμα: «Τροποποίηση των κριτηρίων μεταθέσεων των στελεχών των Ε.Δ. της χώρας με τέκνα που προετοιμάζονται για πανελλήνιες εξετάσεις»

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στις οικογένειές τους, σύμφωνα με υπόμνημα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), μετά από σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.), από την έλλειψη πρόνοιας για τη μη πραγματοποίηση μετάθεσης / μετακίνησης του στελέχους, όταν στην οικογένεια υπάρχει τέκνο που φοιτεί στο Λύκειο και προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή του στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης με Αριθμ. Φ.411/12/362832/Σ.8977/2021 (ΦΕΚ Β ΄5700) προβλέπεται ότι: «Στελέχη με τέκνα που θα φοιτήσουν στη Γ΄ Λυκείου μετατίθενται μόνον κατόπιν επιθυμίας τους».

Είναι προφανές ότι, το χρονικό αυτό διάστημα που παρέχεται στα στελέχη από τη συγκεκριμένη διάταξη είναι ανεπαρκές, αφού δε λαμβάνει υπόψη ότι η προετοιμασία των μαθητών ξεκινάει ήδη από τη Β’ Λυκείου. Μια ενδεχόμενη μετακίνηση του στελέχους – γονέα, καθώς και ολόκληρης της οικογένειας, διαταράσσει την προετοιμασία και δε διασφαλίζει την απρόσκοπτη φοίτηση του τέκνου στις Β’ και Γ’ τάξεις του Λυκείου. Επιπλέον, δεν υπάρχει μέριμνα για την περίπτωση μη επιτυχίας του παιδιού στις πανελλήνιες εξετάσεις και τη πιθανότητα δεύτερης προσπάθειας του κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Ακόμα, σε περίπτωση επιτυχίας του τέκνου, η νομοθεσία δεν παρέχει τη δυνατότητα μετάθεσης του στελέχους σε Φρουρά πλησίον του τόπου φοίτησης του τέκνου, ώστε να αποφευχθεί πρόσθεση οικονομική επιβάρυνση στην οικογένεια. Το οικονομικό κόστος της μετακίνησης και διαβίωσης του στελέχους και της υπόλοιπης οικογένειας σε διαφορετική περιοχή από αυτή που φοιτά το τέκνο είναι δυσβάστακτο. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και οι σύζυγοι των στελεχών των Ε.Δ. πολλές φορές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους προκειμένου να ακολουθήσουν την οικογένειά τους στη μετάθεση, με αβέβαιη την εξεύρεση εργασία στην περιοχή μετάθεσης, γεγονός που μειώνει δραματικά το οικογενειακό εισόδημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οικογένειες στελεχών αναγκάστηκαν να προβούν σε αναστολή φοίτησης των τέκνων τους, λόγω αδυναμίας συντήρησης δύο νοικοκυριών.

Επειδή, πρέπει να αναγνωριστεί η μεγάλη προσφορά των στρατιωτικών μας στην πατρίδα και ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός τους,

Επειδή, πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα φοίτησης του τέκνου για ικανό χρονικό διάστημα,

Επειδή, οι πανελλήνιες εξετάσεις δημιουργούν πίεση και ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση στα στελέχη και στα μέλη της οικογένειάς τους,

Επειδή, η οικονομική και ενεργειακή κρίση επηρεάζει δραματικά τα εισοδήματα των στελεχών των Ε.Δ.,

Επειδή, δημιουργείται αβεβαιότητα στον οικογενειακό προγραμματισμό και στο μέλλον των οικογενειών των στρατιωτικών,

Επειδή, είναι καθήκον της πολιτείας να στηρίζει τα στελέχη των Ε.Δ. και τις οικογένειες τους, κατά το ιδιαίτερο διάστημα τόσο της προετοιμασίας των τέκνων τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, όσο και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες νομοθετικές ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να συνυπολογιστεί στα κριτήρια μεταθέσεων των στελεχών των Ε.Δ. η φοίτηση των τέκνων τους στο Λύκειο και η προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη φοίτηση των τέκνων των στελεχών των Ε.Δ. τόσο στο Λύκειο, όσο και στην Ανώτατη Εκπαίδευση;

 Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης 

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζάκρη Θεοδώρα

Προηγούμενο Άρθρο

Πρωτάθλημα Ανδρών Γ’ Εθνικής Κατηγορίας – Β΄φάση (play out)

Επόμενο Άρθρο

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Δυτ. Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Τελευταία από Ελλάδα