Ολοκληρώνεται αύριο το 4ο Θερινό Σχολείο Γούνας

κατηγορία : Γούνα/Τοπικά Νέα από

Όταν βλέπουμε άτομα από όλο τον πλανήτη να ασχολούνται με τη γούνα, αυτό και μόνο μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης κάνοντας τον απολογισμό του 4th Fur Summer School.

Το 4th Fur Summer School στο οποίο συμμετέχουν 25 σπουδαστές – σχεδιαστές μόδας, ξεκίνησε την π. εβδομάδα στη Σιάτιστα και συνεχίζεται στην Καστοριά. Το υλοποιούν η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και η Fur Europe.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών, οι διοργανωτές παραχώρησαν στον χώρο της ΕΔΗΚΑ όπου γίνονται τα μαθήματα, συνέντευξη τύπου.

«Οι εντυπώσεις όλων των παιδιών είναι θετικές. Το Summer School τους έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη γούνα πάνω στα σχέδια τα οποία κάνουν.

Τα μηνύματα από τη διοργάνωση είναι ενθαρρυντικά γιατί όταν βλέπουμε άτομα από όλο τον πλανήτη να ασχολούνται με τη γούνα, αυτό και μόνο μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου.

Πιστεύω ότι αυτοί οι 25 σπουδαστές, θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη προβολή της χώρας μας , της Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα , αλλά κυρίως της ελληνικής γουνοποιίας». Επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας.

«Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα στάδια της επεξεργασίας της γούνας, επίσης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τεχνίτες Είδαν ότι η γούνα είναι ένα βιώσιμο υλικό το οποίο αποσυντίθεται και ότι ο κλάδος βρίσκει συνεχώς καινούργιες ιδέες ώστε να προχωρά μπροστά», τόνισε ο εκπρόσωπος της Fur Europe Adam Gono.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί από τους σπουδαστές εκδήλωσαν ενδιαφέρον να προμηθευτούν από την περιοχή μας υλικά γουναρικής.

«Μας είπαν ότι στις χώρες από τις οποίες προέρχονται είτε δεν έχουν ακόμα τον εξοπλισμό, είτε δεν είναι εύκολο να πάνε στην πηγή για να προμηθευτούν την πρώτη ύλη. Είναι επομένως λογικό, όταν έρχονται στη δική μας περιοχή, στην Καστοριά και στη Σιάτιστα, να μένουν με ανοιχτό το στόμα γιατί όλα είναι στα πόδια τους. Αυτό είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα.

Αυτά τα παιδιά, πραγματικά θέλουν να αγοράσουν. Βέβαια μη φανταστούμε ότι έχουμε καινούργιους πελάτες. Επειδή θέλουν να ασχοληθούν με τη γούνα, ή θέλουν να συνεχίσουν την οικογενειακή τους παράδοση, ή θέλουν να βάλουν τη γούνα στα ρούχα που σχεδιάζουν, εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Αυτό πραγματικά είναι αισιόδοξο. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός του Summer School. Παιδιά με διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες, από διαφορετικές εθνότητες, να έρθουν εδώ, να συνεργαστούν και να έρθουν σε επαφή με αυτό που εμείς αγαπάμε και το λέμε «Γούνα», σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Φαίδων Γκιάτας.

Στο τέλος της συνέντευξης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχία του θερινού σχολείου γούνας. Αναφερόμενος στον χώρο της ΕΔΗΚΑ όπου γίνονται τα μαθήματα υπογράμμισε: «Τέτοιους χώρους σαν την ΕΔΗΚΑ δεν πρέπει στο μέλλον να τους αφήσουμε αναξιοποίητους. Τέτοιοι χώροι προσφέρουν τα πάντα και είναι στο χέρι μας να τους χρησιμοποιούμε».

Γούνα και Fur Summer school εμπνέουν

Η ελληνική γούνα και το φετινό θερινό σχολείο, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μια σπουδάστρια. Η Nagi Ninomiya από την Ιαπωνία εμπνεύστηκε από τα θέματα της φετινής διοργάνωσης   και από τη γούνα και έγραψε ένα ποίημα στην ιαπωνική και στην αγγλική γλώσσα.

«Το ποίημα αυτό είναι ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα που έχει κάνει η Nagi, δήλωσε ο καθηγητής του Royal College of Arts London Βασίλης Καρδάσης».

Ε.Ψ.