/

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΚΠΕ Καστοριάς η Ημερίδα «Συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση παλιών και νέων πεζοπορικών διαδρομών – μοχλός τοπικής ανάπτυξης» (φωτο)

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, η ημερίδα την οποία  διοργάνωσαν ο  Δήμος Καστοριάς και η  Κοινωνική Συνεταιριστική  Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) «Το Αέναον – Neverest», σε συνεργασία με το ΚΠΕ Καστοριάς και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση παλιών και νέων πεζοπορικών διαδρομών – μοχλός τοπικής ανάπτυξης» και έγινε, με αφορμή τις προσπάθειες που έχον ξεκινήσει  με πρωτοβουλία της Κοιν. Σ.Επ. «Το Αέναον – Neverest» για την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων, του μονοπατιού  «Βογατσικό – Καστοριά».

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, το πρωί έγινε ανάβαση – πεζοπορία στην Ψαλίδα. Η  συμμετοχή, ήταν μεγάλη.

Το απόγευμα στο ΚΠΕ Καστοριάς, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της ημερίδας οι οποίες ξεκίνησαν με χαιρετισμούς από πλευράς των τοπικών αρχών.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις, με πρώτο τον αρχαιολόγο Γιάννη  Σίσιου ο οποίος αναφέρθηκε  σε «Αρχαίες  πορείες που είναι  σχετικά άγνωστες».

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του 1ου πιστοποιημένου μονοπατιού στην Αρκαδία  «Μαίναλον Κοιν. Σ.Επ» Γιάννης Λαγός, ανέπτυξε το θέμα: «Menalon trailη δημιουργία ενός προτύπου διαχείρισης και ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών».

Η  υπεύθυνη  του 2ου πιστοποιημένου μονοπατιού της Άνδρου Όλγας Καραγιάννη μίλησε για το «Andros Routes- η μεταμόρφωση της Άνδρου  σε ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό για πεζοπορία και ο υπεύθυνος του 3ου πιστοποιημένου μονοπατιού της Ηπείρου Ηλίας Γκαρτζονίκας, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο μονοπάτι.

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος της  Κοιν.Σ.Επ «Το Αέναον – Neverest» Νικόλας Μερτζανίδης, ο οποίος παρουσίασε τη διαδρομή του μονοπατιού «Βογατσικό – Καστοριά».

Συμβουλές για τη συμμετοχή παιδιών στις πεζοπορίες έδωσε με τη σειρά του, ο πρόεδρος του  Συλλόγου «Φίλοι Μονοπατιών Χίου», Γιώργος Χαλάτσης.

«Narrative Trails – Αφηγηματικές διαδρομές – το Πανεπιστήμιο ένας εν δυνάμει συνεργάτης εντός και εκτός  πεδίου» ήταν το θέμα της  επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Μαρίας Βροντίση.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο βιολόγος ΑΠΘ και υπεύθυνος του γεωπάρκου  Βίκου- Αώου Χαριτάκης Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:   Γεωπάρκο  Βίκου – Αώου: Μονοπάτια και πεζοπορικός τουρισμός».

Ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ «Το Αέναον – Neverest» Νικόλας Μερτζανίδης, αφιέρωσε την ημερίδα στον φίλο του Θόδωρο Περτέκογλου ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έχουν προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή πεζοπορία στο  φαράγγι Κορομηλιάς και  ξενάγηση στην πόλη της Καστοριάς.

Σ.Ι – Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Επόμενο Άρθρο

Σύλληψη 39χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Καστοριάς για κλοπή

Τελευταία από Εκδηλώσεις