Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημόνων Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων στην Αρχαία Ολυμπία (φωτο)

κατηγορία : Υγεία από

Ολοκληρώθηκε  με επιτυχία το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημόνων Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου 2017. Στο συνέδριο συμμετείχαν  επιστήμονες με διεθνές κύρος από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και περισσότεροι από 250 επαγγελματίες υγείας από πολλά και διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

Το τριήμερο συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη φροντίδα ηλικιωμένων και τις εργασίες του απασχόλησε ιδιαίτερα η αντιμετώπιση της Γηριατρικής Ευπάθειας, όπου σε ειδικό στρογγυλό τραπέζι παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ΑDVANTAGE JA on Frailty από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας & Παρέμβασης, που είναι οι εθνικοί εταίροι στην υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος.

Το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν, πως με δεδομένο το πρόβλημα  της δημογραφικής γήρανσης θα πρέπει η αντιμετώπιση της Γηριατρικής Ευπάθειας να αποτελέσει προτεραιότητα για τα ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας και στο πλαίσιο αυτό δεν απαιτείται μόνο η συμβολή της Ιατρικής Κοινότητας, αλλά η συμμετοχή όλων των επιστημονικών κλάδων που εμπλέκονται, όπως Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας, Κοινωνικής Εργασίας και όλων εν γένει των επιστημών Υγείας. Επομένως, για την ελληνική πραγματικότητα προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει  η συνεργασία μεταξύ όλων των ειδικοτήτων και η δημιουργία νέων δικτύων, αλλά και η δικτύωση των Μονάδων Υγείας με υφιστάμενα δίκτυα, όπως το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Προτεραιότητες, επίσης, πρέπει να αποτελέσουν η εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών υγείας στην  αντιμετώπιση της πολυπαραγοντικής νόσου της Γηριατρικής Ευπάθειας, η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και  των ιδίων των ηλικιωμένων και η εκπαίδευση των άτυπων φροντιστών.

Ένα άλλο πεδίο ενασχόλησης αφορούσε τα ιατρικά λάθη, τα οποία διεθνώς αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Τα ιατρικά λάθη είναι μια πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο, αλλά με σωστή διαχείριση μπορούν να αποφευχθούν μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, αρκεί η διαχείριση αυτή να περιλαμβάνει την αναγνώριση του λάθους και την διατύπωση συγνώμης.

 Στο συνέδριο συμμετείχε ο Πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων Μεταπτυχιακού Προγράμματος ειδίκευσης στη Ψυχική Υγεία και συμπολίτης μας, Ιατρού Γιώργος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής, με θέμα της ομιλίας του την ενσυναίσθηση των καπνιστών στη χώρα μας, ένα θέμα που αφορά το παθητικό κάπνισμα και που εξακολουθεί να απασχολεί την ελληνική κοινότητα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό του Κέντρου, προληπτικές εξετάσεις για ηλικιωμένα άτομα, από εξειδικευμένα στελέχη της Μ.Κ.Ο. «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» και εθελοντές της Μ.Κ.Ο. «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ».

Τέλος,  για την επιτυχία του Συνεδρίου θέλουμε  να ευχαριστήσουμε τους συνδιοργανωτές φορείς, που ήταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Λάρισας, η Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και ο  Σύλλογος Αποφοίτων του ΠΜΣ «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ».

Φωτογραφίες: Γιώργος Τζιτζίκος

Ιατρού Γιώργος

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Msc, 

Phd Ιατρικής