Υπεγράφη η ένταξη των 10 Κέντρων Κοινότητας στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας

/

Με την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη και των υπόλοιπων πέντε αποφάσεων, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 των δέκα Κέντρων Κοινότητας, που θα λειτουργήσουν στους δήμους της Περιφέρειας με πληθυσμό μεγαλύτερο από 5.000 κατοίκους. Οι κάτοικοι των δήμων με μικρότερο πληθυσμό θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Κοινότητας των γειτονικών δήμων.

Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν μια νέα δομή που θα έχουν ως στόχο την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και την ανάπτυξη τοπικών σημείων αναφοράς για την υποδοχή, ενημέρωση, υποστήριξη, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης των «Κέντρων Κοινότητας», καθώς επίσης και την παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Ωφελούμενοι της πράξης θα είναι οι κάτοικοι των δήμων και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού και γενικότερα οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη».

Οι δράσεις των Κέντρων Κοινότητας εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 10 για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση κάθε διάκρισης, και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Αναλυτικά τα Κέντρα Κοινότητας:

  1. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κοζάνης, με συνολικό κόστος Πράξης 172.800 ευρώ
  2. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Εορδαίας, με συνολικό κόστος Πράξης 233.280 ευρώ
  3. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Γρεβενών, με συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
  4. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αμυνταίου, με συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
  5. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δεσκάτης, με συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
  6. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Άργους Ορεστικού, με συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
  7. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, με συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
  8. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φλώρινας, με συνολικό κόστος Πράξης 228.960 ευρώ
  9. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καστοριάς, με συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
  10. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βοίου, με συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ

Ειδικότερα τα Κέντρα Κοινότητας Δήμου Φλώρινας και Δήμου Εορδαίας προβλέπεται να στελεχωθούν και με επιπλέον ειδικό προσωπικό προκειμένου να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης των ρομά.

Οι δράσεις των Κέντρων Κοινότητας υλοποιούνται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης (ΕΣΚΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης (ΠΕΣΚΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες της Ελληνικής Πολιτείας και της Περιφέρειας για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Καταληκτικές ημερομηνίες για την αντικατάσταση Επαγγελματικών αδειών

Επόμενο Άρθρο

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στο Νομό Καστοριάς (12 – 18/12/16)

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δ.Μ. Γιώργο Αμανατίδη ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με Χρήση Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»

Ολοκληρώθηκε, μετά και από την υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, η διαδικασία ένταξης της

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη προγραμμάτων στην Παρέμβαση Π2-58.5 “Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες” στo πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο για σημαντικά ζητήματα της Δυτικής Μακεδονίας

Σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη Δυτική Μακεδονία συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του