ΟΗΕ: Αδικαιολόγητη φονική βία από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα

κατηγορία : Διεθνή από

Καταδικάζει το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τη «φρικτή φονική βία» που επέδειξαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή αργότερα σήμερα και ζητώντας τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και (η χρήση της) δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες από το Reuters και το AFP, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, μετά τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας με σχεδόν εξήντα νεκρούς και πάνω από 2.500 τραυματίες.

Η Τουρκία, που είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές της βίας στη Γάζα αλλά και της απόφασης των ΗΠΑ να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, ζήτησε συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες, ιδιαίτερα αυτές που ανήκουν στο Κουαρτέτο των μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη πως η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων και είπε πως το Κρεμλίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

Από το 2002 το Κουαρτέτο των διαπραγματευτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει κανένα αποτέλεσμα.

Πηγή: Sofokleousin.gr